Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Cumhurbaşkanı Ersin Tatar arasında Kıbrıs sorunu konusunda fikir ayrılıklarına dikkat çekti. Erhürman, Ertuğruloğlu'nun ve Tatar'ın Kıbrıs'taki müzakereler ve çözüm süreçlerine dair yaklaşımlarındaki farkları eleştirdi.

CTP, "Kıbrıs'ta Çözüm Ekseninde Ekonomi" paneli düzenliyor CTP, "Kıbrıs'ta Çözüm Ekseninde Ekonomi" paneli düzenliyor

Erhürman, Ertuğruloğlu'nun müzakerelerin başlamasının ön koşulu olarak "egemen eşitlik" ve "eşit uluslararası statü" taleplerini öne sürdüğünü, ancak bu taleplerin gerçekleşmesinin ardından müzakere masasının zeminini nasıl şekillendireceğine dair net bir açıklama yapılmadığını belirtti. Ertuğruloğlu'nun, bu taleplerin Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından onaylanması gerektiğini ve KKTC'nin tanınmasının bu süreçte etkili olacağını söylediğini, ancak Tatar'ın KKTC'nin tanınmasını müzakerelerin ön koşulu olarak görmediğini ifade etti.

Erhürman, “Bu fikirleri netleştirmek zor, ama belli ki Sn. Ertuğruloğlu, Sn. Tatar ile tam olarak hemfikir değil,” dedi. Ertuğruloğlu’nun “Kıbrıs Cumhuriyeti” tarafından bu taleplerin karşılanmasını beklediğini ancak Tatar’ın KKTC'nin tanınmasını ön şart olarak görmediğini belirtti. Erhürman, bu durumun müzakerelerde bir çatlak yarattığını ve “yaratıcı belirsizlik” anlayışının sınırlı olduğunu vurguladı.

Erhürman, taraflar arasında hala “birlik bütünlük” sağlanmış gibi görünse de, bu birliğin gerçekçi olmamak ve “çözüm” olarak çözümsüzlüğü arzulamak noktasında olduğunu ifade etti. Gerçek dünyada kavramların netleştirilmesi gerektiğini ve mevcut belirsizliklerin çözüm sürecinde sıkıntılara yol açabileceğini söyledi.

Editör: Melihat Haksız