Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Netflix'te 20 Eylül 2024'te yayınlanacak olan Yunanistan-Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ortak yapımı "Famagusta" dizisi hakkında sert eleştirilerde bulundu. Ertuğruloğlu, dizinin “kara propaganda” amacı taşıdığını ve “gerçekleri tamamen inkar eden” bir kurgu içerdiğini ifade etti.

Ertuğruloğlu, dizinin senaryosunun, 1974 yılında Türk askerinin Kıbrıs’a yaptığı askeri harekatı sorunların başlangıcı olarak gösterdiğini ve bu senaryonun tarihi gerçeklerle uyuşmadığını belirtti. Dışişleri Bakanı, Batılı ülkelerin Rum tarafının tezlerini desteklediğini ve bu durumun Kıbrıs Türk halkını cezalandıran bir politika ile sonuçlandığını vurguladı

"RUMU ELEŞTİRMEKLE İŞİN KOLAYINI YAPMIŞ OLUYORUZ"

“Rumu eleştirmekle işin kolayını yapmış oluyoruz,” diyen Ertuğruloğlu, esas eleştirilmesi gerekenin Rumlara bu imkanı tanıyan Batılı güçler olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rumların tezlerini ödüllendirip, Kıbrıs Türk halkını adeta yok sayarak ayrımcılığı teşvik ettiğini belirtti.

Ertuğruloğlu, Netflix gibi internet yayın platformlarının, genç nesiller üzerinde algı oluşturmaya çalıştığını ve bu tür içeriklerin tarihi gerçeklerden uzak olduğunu söyledi. Ayrıca, dizinin sadece Yunanistan’da gösterilmesinin bir nebze olumlu olduğunu ancak Yunan halkının da yanlış bilgilendirilmemesi gerektiğini ifade etti.

"GERÇEKLERİ TAMAMEN İNKAR EDEN BİR KURGU"

Türk askerinin dizide “çocuk, kadın katili” olarak tasvir edildiğini, oysa Türk ordusunun dünyanın en insancıl ordularından biri olduğunu belirten Ertuğruloğlu, “74 yılında başlayan bir sorunun anlatıldığı dizi, gerçekleri tamamen inkar eden bir kurgu içeriyor” dedi.

CTP, "Kıbrıs'ta Çözüm Ekseninde Ekonomi" paneli düzenliyor CTP, "Kıbrıs'ta Çözüm Ekseninde Ekonomi" paneli düzenliyor

Kıbrıs’taki sorunun kökeninin, Rum yönetimi ve Batılı ülkeler tarafından Kıbrıs Türk halkını hedef alarak oluşturulduğunu dile getiren Ertuğruloğlu, dizinin senaristleriyle iletişim kurmadıklarını ancak 1974 yılı ve öncesindeki gerçekleri daha doğru bir şekilde yansıtmak gerektiğini belirtti. Özellikle Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı gibi olayların belgelenmesi gerektiğini vurguladı.

Ertuğruloğlu, Türkiye’nin bu konuda olumlu yaklaşımları olduğunu ve Türk tezinin dünyaya daha sağlıklı bir şekilde yansıtılacağına inandığını sözlerine ekledi. Türkiye ve KKTC'deki dizi, film ve belgesel yapımcılarına gerçekte yaşananların anlatılması çağrısında bulunarak, bu alanda yapılacak projelerin başarılı olacağına inandığını ifade etti.

Editör: Melihat Haksız