Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin son Kıbrıs ziyaretlerinde politikacı dışındakilerle bir araya gelmesini olumlu bir adım olarak görüyorum. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun çoğunluğu ekonomik örgütlerden oluşan sivil toplum örgütleriyle görüşmesinde Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı olarak ben de bulunmuştum. Dün de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın gazetecilerle buluşmasında da gazeteci olarak yer aldım.

Yangınla ilgili değerlendirmenin ardından Fuat Oktay, ülke gündemiyle ilgili görüşlerimizi sordu. Türkiye ile imzalanan ekonomik protokolün ülkemize faydasının en fazla olacağını düşündüğüm “kartla ödeme” sisteminin hayat bulması konusunda değerlendirmemi paylaştım.

Hizmet sektöründe post cihazı kullanmayan ve nakit çalışan kurumsal ve bireysel yapıların arttığı ve yüksek meblağların piyasada vergisiz dolaşmasının yarattığı kayıt dışılığın nakit ödeme sisteminden uzaklaşmakla önlenebileceği kanısında olduğumu ve bunun hayat bulmasıyla devlet gelirlerinin artacağı ve böylelikle zamlara başvurma oranının da düşeceğini ifade ettim.

Gazetecileri de ilgilendiren ülke gündeminde yer alan konumuzu es geçemezdim. Hükümetin üç yasada yapmaya çalıştığı değişiklikle, tüm toplumun enerjisinin boşa harcandığını dile getirdim. Hem söz konusu değişikliklerle arzu edilen sonucun alınamayacağı hem de hükümetin enerjisini ekonomik konulara yoğunlaştırması yerine ifade özgürlüğünü kısıtlayacak yasalara yönelmesinin yanlışlığını aktardım. Gelinen noktada Başbakan Ünal Üstel’in bizleri anladığını ve önümüzdeki günlerde bu yasaların toplumun gündeminden düşeceğine olan inancımızı da belirttim.

Fuat Oktay’ın bizlerin tespit ve görüşleriyle ilgili konuştuğunda Ankara’nın da KKTC hükümetinden duyduğu rahatsızlıklar arasında bizlerin yıllardır söyledikleri yer alıyor. Hükümetlerin sürekli değişmesi ve her değişim sonrası sıfırdan yeniden başlanılması, hükümet ve meclis de dahil olmak üzere bürokrasinin hantallığı…

Hükümetlerin doğru adımları atması konusunda onları teşvik edici bir güç olarak medyanın da görevini sağlıkla yapabilmesi için güçlendirilmesi gerektiği görüşlerimi aktarırken, medya organlarının kapasitelerini geliştirecekleri projelerin desteklenmesinin önemine vurgu yaptım.

Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’nin açacağı bir paketle medya organlarının ayakta kalmalarını sağlayıp kendilerini geliştirebilecekleri projelerin desteklenmesi önerime sıcak bakan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ofis yöneticilerine konuyu ileteceğini kaydetti. Bu yönde atılacak adım medyanın yapısının daha da bozulmaması için elzemdir diye düşünüyorum.

Hem bir gazeteci olarak değerlendirmelerimizi paylaşıp, gündeme gelen konuları tartışma imkanı bulduk, hem de sorularımıza yanıt aldığımız bu görüşme benim açımdan yararlı geçmiştir.

Yangın gezisi nedeniyle programın aksaması yüzünden bizlerle olan görüşme için ayrılan süre yarım saat olmasına rağmen konular üzerinden derinlemesine sohbet ilerledikçe bir saati aşkın bu sohbet bana diyaloğun önemini yeniden gösterdi. Dilerim Türkiye yetkililerinin her Kıbrıs ziyaretinde hem sivil toplum örgütleri hem de gazetecilerle daha sık bir araya gelinir ve görüş alışveriş yolu hep açık tutulur.