Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu'nun (TMK) çalışmaları hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Tatar, 67/2005 sayılı Yasa tahtında oluşturulan TMK’nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2010 yılında aldığı Demopoulos kararıyla, Rumların Kuzey Kıbrıs'ta bıraktığı mallarla ilgili mülkiyet taleplerinde etkin bir iç hukuk yolu olarak kabul edildiğini hatırlattı.

Tatar, bugüne kadar komisyona yapılan başvurulardan 1,840'ının sonuçlandırıldığını belirtti. Bu başvurulardan 1161’inde tazminata, 15’inde iadeye, 2 başvuruda takas ve tazminata, 1 başvuruda ise takasa hükmedildiğini ifade etti. Ayrıca, 13/2008 sayılı Yasa kapsamında 10 başvurunun TMK aracılığıyla anlaşmaya varılarak neticelendirildiği vurgulandı.

2024 YILINDA ÖNEMLİ BAŞARILAR

Cumhurbaşkanı Tatar, 2024 yılı içerisinde TMK'nın 112 başvuruyu sonuçlandırdığını ve 200'e yakın tazminat kararının ödendiğini belirtti. Tatar, bugüne kadar yapılan ödemelerle 2020 yılı sonuna kadar karara bağlanan tüm başvuruların ödemelerinin tamamlandığını ve önümüzdeki dönemde de ödemelerin aynı hızla yapılacağını vurguladı.

TMK’NIN ETKİNLİĞİ VURGULANDI

Tatar, Avrupa Konseyi önünde icrası devam eden "Xenides-Arestis Grubu" davaları altında yer alan ve Demopoulos kararı öncesinde AİHM tarafından ihlal kararı verilen mülkiyet kararlarından birinin de TMK önünde çözüldüğünü kaydetti. Söz konusu başvuru TMK tarafından sonuçlandırılmış ve hükmedilen tazminat yakın zamanda ödenmiştir. Bu ödeme, TMK'nın bugüne kadar gerçekleştirdiği en yüksek ikinci tazminat ödemesi oldu.

ANAVATAN TÜRKİYE’NİN DESTEĞİYLE DEVAM

Temmuz ayına ait büyükbaş hayvanların düşük zararı ödendi Temmuz ayına ait büyükbaş hayvanların düşük zararı ödendi

Cumhurbaşkanı Tatar, TMK'nın KKTC mülkiyet düzeninin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu ve etkinliğinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından kabul edildiğini belirtti. Ayrıca, TMK'nın çalışmalarının uluslararası hukuk çerçevesinde yürütüldüğünü ve bu çalışmaların olumlu etki yarattığını ifade etti.

Tatar, TMK’nın çalışmalarına daha etkin devam edebilmesi için Anavatan Türkiye'nin desteğinin önemini vurgularken, KKTC hükümetinin de bu konuda gereken her türlü katkıyı sağlamaya devam edeceğini belirtti.

Muhabir: Melihat Haksız