Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, Teknecik Elektrik Santrali'nde artan dumanın slaj yakıtından kaynaklandığını belirterek, halk sağlığı için acil önlemler çağrısında bulundu.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, Teknecik Elektrik Santrali’nde son günlerde artan ve halk sağlığını tehlikeye atan duman ile ilgili Kıbrıs Net Haber’e önemli açıklamalarda bulundu.

Yarkıner, dumanın artmasının muhtemel sebebinin yakılan slaj adı verilen yakıt çamuru olduğunu ifade etti.

Slajın temiz yakıt gibi tam yanmadığı için emisyon olarak yanmamış yakıt parçalarını da partiküllerle birlikte atmosfere saldığını belirten Yarkıner, CO emisyonlarının renksiz ve kokusuz olmasına rağmen son derece zararlı olduğunu vurguladı.

Teknecik bölgesindeki duman artışının çevresel ve sağlık açısından ciddi endişelere yol açtığını dile getiren Yarkıner, yetkililerin derhal bu konuda önlem alması gerektiğini söyledi.

Meteoroloji Dairesi: Bugün ve yarın yer yer sağanak yağış bekleniyor Meteoroloji Dairesi: Bugün ve yarın yer yer sağanak yağış bekleniyor

TUĞCU’DAN SANAYİ VE TİCARET ODASI YETKİLİLERİNE: ONURSUZSUNUZ

Öte yandan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Ahmet Tuğcu yaptığı açıklamada, yetkililere eleştirilerde bulundu.

Sanayi Odası ve Ticaret Odası yetkililerine, “Onursuzsunuz.” diyen Tuğcu, yetkililerin bireysel menfaatleri için fiyatların yükselmesine ve bölge halkının zehirlenmesine göz yumduğunu vurguladı.

KIROK: ÖLÜLERİN YÜZDE ELLİSİ KANSER VAKASINDAN KAYNAKLANIYOR

Çatalköy- Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok’un da konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Yıllardır çözülemeyen Teknecik Elektrik Santralinin tüm bölgeyi zehirleyen dumanına önlem almak için daha kaç canın gitmesini bekliyorsunuz? Geçtiğimiz hafta beş gün içerisinde altı kişiyi toprağa verdiğimiz Çatalköy’de ölümlerin yüzde ellisi kanser vakasından kaynaklanıyor.”

Muhabir: Melihat Haksız