19 – 25 Eylül tarihleri arasında Yağmur bekleniyor 19 – 25 Eylül tarihleri arasında Yağmur bekleniyor

Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı Avukat Aslı Murat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Turgut Muslu'nun beraatiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Murat, adaletin sağlanması açısından kritik noktaları vurguladı.

Avukat Murat, paylaşımında öncelikle polis teşkilatının yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarının adil ve hukuki kurallar çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Murat, eğer polis bu süreçte daha dikkatli ve adil bir değerlendirme yapmış olsaydı, Muslu aleyhine dava açılmasının mümkün olmayabileceğini ifade etti.

Savcılığın da davayı dosyalamadan önce durumu detaylı bir şekilde incelemesi gerektiğine dikkat çeken Murat, beraat edeceği açıkça belli olan bir kişi aleyhine dava açılmasının hukuka uygun olmadığını belirtti. Murat, savcılığın daha titiz bir inceleme yapmış olmasının, bu dava dosyalanmadan önce önlenebilirdiğini vurguladı.

Murat, ağır ceza mahkemelerinde uygulanan tutuklu yargılama yöntemlerinin masumiyet karinesi ve kişisel özgürlükler ile çeliştiğini ve bu davada bir kez daha bu ihlalin kanıtlandığını belirtti. Hukuk devleti olmanın en önemli göstergelerinden birinin ceza yargılamaları esnasında kullanılan mevzuat ve uygulamalar olduğuna dikkat çeken Murat, insan onurunu ve haklarını korumak için bu hususlara büyük bir özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: Melihat Haksız