Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, meclis başkanlığı seçiminde yaşananları satranç metaforuyla yorumlayarak, “Hangi hamleyi ne zaman yapacağını bilmezsen mat olursun. Ama çoban matı farklıdır; usta oyuncular çoban matı olmazlar.” dedi. Bu açıklamayı tiye alan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı eleştirilerde bulundu.

Harmancı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Olayın içine satranç terimleri girdiğine göre mevcut durumu ‘çoban matı’ olarak açıklamak çok doğru olmaz.” dedi. Harmancı, kullanılabilecek en doğru terimin “boğmaca matı” olduğunu savunarak, “Şah’ın kendi taşlarıyla sıkıştırılması sonucunda atla yapılan mat.” ifadesini kullandı.

Polis: Lefkoşa’da kız arkadaşının evine girerek, cep telefonunu çalan şahıs tutuklandı Polis: Lefkoşa’da kız arkadaşının evine girerek, cep telefonunu çalan şahıs tutuklandı

Harmancı, durumu daha iyi anlatan iki satranç terimi olduğuna da değinerek, “İlk terim ‘ajurne’ olur, turnuvada belirli bir zaman zarfında tamamlanamayıp başka bir güne bırakılan parti. Ama en doğru olanı ‘boğmaca matı.’” şeklinde konuştu. Harmancı, şah ve aat yorumunun ise takipçilerine bırakıldığını belirtti.

Editör: Melihat Haksız