İskele’de ocak ayında Zehie Helin Reessur’un vahşice öldürülmesi meselesinde yargılanan sanık Sefer Buğra Altundağ, dün yeniden mahkemeye çıkarıldı.

İskele Kaza Mahkemesi’nde görüşülen duruşmada, Polis Müfettişi Erdim Kara, cinayetle ilgili toplanan tüm olguları mahkemeye aktardı. Kara, toplam 128 emarenin 85’ini mahkemeye sundu. Duruşmada sanık adına Avukat İsmet Baykur hazır bulundu. Yargıç Şevket Gazi’nin huzurunda görüşülen davada KKTC Başsavcılığı adına savcı Ayşe Kaymak, İskele Polis Müdürlüğü Adli Şube Amiri Erdim Kara’yı tanık kürsüsüne çıkardı.

Kara, 25.01.2023 tarihinde saat 10.20’de Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz ve ekibinin olay yerine gelmelerini sağladığını belirtti. Kara, olay mahallinde İdris Deniz tarafından maktulün cansız bedeni üzerinde yapılan incelemede maktulün ölüm saatinin yaklaşık 8 saat önce gerçekleştiğini dile getirdi. Maktulün boğazında küt bir cisimle vurulması sonucu travma oluştuğunu ifade eden Kara, yine başının arka kısımlarında küt bir cisimle vurularak saçlı bölge içerisinde derin ve büyük yaralanmaların olduğunu söyledi. Kara, maktulün ölümünün yapılacak otopsiye müteakip kesinleşeceğinin belirtildiğini anımsattı.

Kara, bu tespit üzerine cansız bedenin bulunduğu bölgede yapılan incelemede maktulün başından biraz ilerde demir saplı, üzerinde tahta monteli bulunan ve bu tahta üzerinde kan lekesi olduğu saptanan demir kalıp gerdirme vidasının tespit edildiğini ve gerekli fotoğrafların alınmasının sağlandığını anlattı.

Aynı zamanda olay mahallinin uzmanlar tarafından numaralandığının işaret eden Kara, Trafik Şubesinde görevli Polis Memuru Cengiz Öztürk tarafından her iki olay mahallinin krokisinin çizilerek gerekli ölçülerin alınmasının sağlandığını bildirdi. Kara, temin edilen ölçekli plan ve krokilerin hazırlandığına dikkat çekerek, emare 41 olarak mahkemeye sundu.

Kara, olay mahallinde bulunan maktulün cansız bedeninin teyzesi Cihan Tüccar tarafından görülerek teşhis edilmesini sağladığını söyledi. Kara, teşhisin yapılmasının ardından maktulün cansız bedeninin otopsi için Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi morguna kaldırılmasını sağladığını belirterek, olay mahallerinde uzmanlar tarafından yapılan incelemenin tamamlanmasının ardından belirlenen materyallerin emare olarak alındığını kaydetti.

EMARELER SUNULDU

Kara, olay mahallinden alınan gözlüğü emare 42, açık mavi renkli siyah beyaz kılıflı I-Phone 13 cep telefonunu emare 43, gaza bezi üzerine alınan iki ayrı kırmızı lekeyi emare 44 ve 45, saç tokasını emare 46, siyah renk kapişonlu üzerinde kırmızı lekeler olan montu emare 47, montun sol cebinden çıkan sigara paketini emare 48, montun cebinden çıkan dudak nemlendiricisini emare 49, 15 santim uzunluğundaki çakıyı emare 50, gaza bezi üzerine alınan kırmızı lekeyi emare 51, saç örneğini emare 52, cesedin baş hizasından yerde gaza bezi üzerine alınan kan örneklerini emare 53, tahta parçalarını emare 54 ve 55, kopuk kolyeyi emare 56, üzerinde 61 santim uzunluğunda tahta bulunan, demir kısmı 80 cm olan kanlı demir kalıp gerdirme vidasını emare 57, cesedin üzerinden alınan kapişonlu eşofman üstünü emare 58, uzun kollu bluzu emare 59, diğer kıyafetleri emare 60, ayakkabıları emare 61 ve 62, çeşitli noktalardan alınan toprak örneklerini emare 63, 64, 65, 66 ve 67 olarak sundu.

POLİS: HELİN SON TELEFON GÖRÜŞMESİNİ 01.43’TE YAPTI

Helin’in son telefon görüşmesini 01.43’te yaptığı da tespit edildi. Müfettiş Muavini Erdim Kara, maktulün en son 25.01.2023 tarihinde 01.43’te E.B.O. ile yaptığı telefon görüşmesinin dökümünü emare 68 olarak ibraz etti. Kara, sanığa ait LM 560 plakalı araçla ilgili yapılan soruşturma hakkında da bilgi verdi. Sanığın cinayetten sonra Derinya’ya gittiğinin tespit edildiğine işaret eden Kara, sanığın 25.01.2023 tarihinde B.Ö.’ye ait olduğu belirlenen kişiyle 01.38’de telefon görüşmesi yaptığını ve daha sonra iki kez Derinya bölgesinde 03.27’de internet bağlantısı kurulduktan sonra cep telefonunun kapalı çıktığının tespit edildiğini vurguladı. Kara, sanığa ait cep telefonu görüşmelerini emare 69 olarak sundu.

KATİL OLAYDAN ÖNCE İÇKİ İÇİP EĞLENDİ

Kara, sanığın B.Ö. ile temas kurduğunun belirlendiğini dile getirerek, bu kişiyi tespit ettiklerini ifade etti. Kara, olaydan önce maktulün sanık ve B.Ö.’yü tespit ettikleri bir adreste buluşarak içki içip eğlendiklerinin belirlendiğini ve konu ikametgâhta arama yapıldığını anlattı. Kara, konu ikametgâhta tespit edilen bulguların olay yeri inceleme polisi tarafından fotoğraflandığını ve emarelerin alındığını söyledi. Arama emrini emare 70, çöpten alınan boş tekila şişesini emare 71, kusmuk örneğini emare 72 olarak sundu. B.Ö.’ye ait ikametgahtan emare alınan çay bardağı ve içerisindeki sigara izmaritlerini emare 73, konu ikametgahın mutfak lavabosundan alınan 4 bardak, B.Ö.'nün üzerinden alınan eşofman üstü ve ayakkabıları emare 74, 75 ve 76, kot pantolonu emare 77, iç çamaşırını emare 78, tişörtü emare 79, çorapları emare 80, evindeki koltuktan alınan kumaş parçalarını emare 82 ve 83, koltuktan alınan sünger parçasını emare 84, bir paket çipsi emare 85 olarak mahkemeye sundu.

Davaya bugün de devam edilecek.

Editör: Melihat Haksız