Zatürre genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyonun sonucudur ve soğuk algınlığında olduğu gibi zatürreyi de bu hastalığa sahip olan birinden kapabilirsiniz.
Zatürre (pnömoni), genellikle bir enfeksiyonun neden olduğu akciğer iltihabıdır. Bu hastalığa yakalanan çoğu kişi iki ila dört hafta içinde iyileşir ancak bebeklerde, yaşlılarda ve kalp ya da akciğer rahatsızlığı olanlarda tehlikeli olabilir. Bu kişiler ciddi şekilde hastalanabilir ve hastanede tedavi edilmeleri gerekebilir.
Nedenleri nelerdir?
Pnömoni genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyonun sonucudur ve soğuk algınlığında olduğu gibi pnömoniyi bu hastalığa sahip olan birinden kapabilirsiniz.
İnsanlar ayrıca grip, solunum sinsityal virüsü (RSV) veya COVID-19 gibi diğer enfeksiyonlardan muzdarip olduklarında da zatürreye yakalanabilirler.
Belirtileri nelerdir?
Öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş ve göğüs ağrıları en sık görülen belirtilerdir. Ancak bazı hastalarda ağrı ve sızı, yorgunluk ve iştah kaybı da görülebilir.
Zatürreye yakalanan yaşlı insanlarda kafa karışıklığı hissi yaygın olabilir.
Nasıl tedavi edilir?
Hastalara genellikle pnömoni enfeksiyonuyla savaşmak için antibiyotik verilir ve çoğu kişi iki ila dört hafta içinde iyileşir.
Ancak daha yüksek risk gruplarındaki bazı hastalar hastaneye yatırılabilir ve burada genellikle enfeksiyonla savaşmak için sıvı ve antibiyotik verilir ve ayrıca nefes almalarına yardımcı olmak için oksijen verilebilir.
Yüksek risk grupları arasında çok gençler, 65 yaş üstü hastalar ve mevcut bir kardiyovasküler hastalığı veya uzun süreli bir akciğer rahatsızlığı olanlar yer almaktadır.
Zatürre aşısı var mı?
Doktorlar genellikle zatürreye neden olabilecek bazı enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı olmak için COVID-19, RSV ve gribe karşı aşılar önermektedir.
Ayrıca sadece zatürreye karşı değil, menenjit ve sepsis gibi ciddi hastalıklara karşı da korumaya yardımcı olan pnömokok aşısı da mevcuttur.
Ipsos, zatürrenin her yıl Avrupa genelinde yaklaşık 120.000 kişiyi öldürdüğünü söylüyor.
David Sassoli'nin sağlık durumu
Avrupa Parlamentosu eski Başkanı David Sassoli, 11 Ocak 2022 tarihinde multipl miyelom hastalığının bağışıklık sisteminde yol açtığı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.
Bir önceki yılın Eylül ayında Strazburg'da lejyonella kaynaklı ağır bir zatürre vakasıyla hastaneye kaldırılmıştı. Bu enfeksiyon nedeniyle iki aydan fazla bir süre görevlerini yerine getirememişti.