Polis Genel Müdürlüğü, son bir haftada yedi yangın olayı yaşandığını belirtti.

Polis açıklamasında, 9-16 Ocak tarihleri arasında meydana gelen yangınlarda oluşan zarar miktarının yaklaşık 386 bin TL olduğu belirtildi. Yangınların şöminenin benzinle yakılmaya çalışılması, elektriksel kısa devreler sonucu, faal durumdaki gaz yağı sobasına ikmal yapılmaya çalışıldığı sırada gaz yağı bidonunun alevlenmesi sonucu çıktığı kaydedildi.

Söz konusu zaman diliminde 36 hususi servis olayı da yaşandığı belirtildi. Hususi servis olayları şunlar: “Trafik kazası sonucu araçta sıkışan şahısların çıkarılıp ambulansla hastaneye sevkinin sağlanması, intihar etmek için vinç üzerine çıkan şahıs için emniyet tedbirlerinin alınması; ağaç, çatı üzerinde mahsur kalan, kedilerin, ayağına inşaat demiri saplanan, kuyuya düşen köpeklerin kurtarılması, ülkemizde meydana gelen aşırı yağışlar nedeniyle Gazimağusa ve Lefkoşa bölgelerinde biriken yağmur sularının tahliyesinin sağlanması, Taksim Sahasının açılışı için emniyet tedbirlerinin alınması, trafik kazası sonucu yollara dökülen mazot üzerine toprak atılarak yol güvenliğinin sağlanması, asansörde mahsur kalan şahısın kurtarılması ve hayatını kaybeden şahısların adli soruşturma amaçlı devlet hastanesi morguna sevk edilmesi”.

İtfaiye Müdürlüğü’nden yangınlara karşı tavsiyeler

İtfaiye Müdürlüğü iş yeri ve ev yangınlarına karşı alınabilecek önlemlere dikkat çekti.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada yer verilen tavsiyeler şunlar:

“İş yerleriniz ve konutlarınızda elektrik tesisatlarında aşırı yüklemeden dolayı meydana gelecek olan kısa devreleri önlemek amacı ile elektrik tesisatınızın kontrolünü uzman kişilere yaptırınız.

Şömine ve odun sobalarınızı tutuşturmak için akaryakıt ürünleri (benzin, mazot vb.) kullanılmamalıdır.

Evlerde ve iş yerlerinde kullanılan çoklu prizlere, çok fazla akım tüketen birden fazla cihazın (ütü, elektrikli soba, fön makinesi vb.) takılması veya bu cihazların açık unutulması yangın riskini artırmaktadır

Araçlarınızın içerisinde ve evlerinizde 2 kg kapasiteli kuru kimyevi toz tipi yangın söndürme cihazı bulundurulması ve bu cihazın kullanımının öğrenilmesi, yangının büyümesini ve çıkacak olası bir tehlikeyi önleyecektir.

İş yerinizi ve konutunuzu herhangi bir yangın riskine karşı sigortalamanız, oluşacak maddi hasarı gidermenizde size yardımcı olacaktır.

Herhangi bir duman veya ateş belirtisi gören vatandaşlarımızın hemen ALO 199 İtfaiye Yangın İhbar hattı ve 155 Polis İmdat hattına ulaşmaları önemle rica olunur”