KIBRIS

Vadilili: Olası bir Kıbrıs depremine hep beraber hazırlanalım

Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadilili, sosyal medya hesabından Türkiye'de, merkez üssü Hatay olan ve ülkede de hissedilen depremlere ilişkin olarak açıklama yaptı

Vadilili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Uzun süreden beridir yüksek büyüklükte deprem üretemeyen ve adeta uykuya dalmış olan Doğu Anadolu fayı 2020 yılında 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depremi ile uyanmıştır!

Elazığ depreminin üzerinden 3 yıl geçmeden Kahramanmaraş’ta hem Pazarcık Segmenti, hem de Elbistan Segmenti, 9 saat arayla, USGS verilerine göre 7.7 ve 7.4 büyüklüğündeki depremlerle kırıldı. Şimdi ise Kandilli Rasathanesi verilerine göre 7.7 kilometre derinlikte 6.4 büyüklüğünde deprem Hatay Samandağ da meydana geldi. Bu lokasyon Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Fayı ve Kıbrıs Yayının kesiştiği alan olarak da bilinmektedir. Deprem ülkemizde de özellikle doğu kıyılarımızda ilk gelen tepkilere göre 4-5 şiddetinde hissedilmiştir.

Sismik olarak aktif olan sol yanal doğrultu atımlı fay niteliğindeki Doğu Anadolu Fayı (DAF), Doğu Akdeniz bölgesinin en önemli aktif tektonik yapılarından birisidir. Bu fayın karakteri gereği enerjisini, doğrultusu yönünde seğmenleri üzerine aktararak deprem üretmesi beklenilen bir süreçtir. Nitekim Elazığ depremi gerçekleştiği günden itibaren ondan sonraki deprem bölgeleri sırasıyla deprem olması beklenen bölgelerde gerçekleşmiştir. Tek fark ise bu kadar sık aralıklar ile kimsenin bu depremi beklemiyor olmasıdır.

DAF’ın kuzey kolu İskenderun Körfezi üzerinden Misis-Girne zonuna bağlanıyor. Karpaz- Hayat arası alan sismik boşluk olarak adlandırılıyor. Yani uzun zamandan beridir bu alanda önemli bir deprem meydana gelmemiştir.

Daha önceleri nasıl ki DAF boyunca depremler meydana geleceği bilimsel veriler ışığında tahmin edilmiştir. Şimdi de Karpaz-Hatay arası ve Kıbrıs yayında bir hareketlenme beklenmektedir. Yalnız bunun yaklaşık büyüklüğü tahmin edilmeye çalışılırken, depremin zamanı hakkında kesin bilgi vermek mümkün değildir.

Malesef depremle mücadele gündelik bir faaliyet değil bir süreç işidir. Akşamdan sabaha, önümüzdeki haftaya veya aya alabileceğiniz önlemlerle çözülecek bir konu değildir. Ülke olarak deprem ile yaşamamız gerektiği kanaati bile kamuoyunda henüz yenile oturmaya başlamıştır.

Lütfen korkmayın,

Lütfen panik olmayın,

Temkinli olun,

Biz yerbilimcilere felaket tellalı olarak bakmayın.

Bilime inanın.

Bu doğa olayı hep olacak. Deprem dünyanın nabzı gibidir. Önemli olan depremin felakete dönüşmesini engellemektir

Lütfen tedbiri elden bırakmadan panik yapmadan olası bir Kıbrıs depremine hep beraber hazırlanalım.

Oğuz Vadilili

Oda Başkanı