Başbakan Ünal Üstel, hükümette oldukları bir yıl içerisinde sosyal yardım ve cemile yardımı maaşlarına toplamda 8 bin TL, engellilere toplamda 4 bin TL ek katkı sağladıklarını, sosyal yardım ve cemile maaşlarına uygulanan hayat pahalılığını yılda ikiye çıkardıklarını söyledi.
Üstel, bu uygulama ile sosyal yardım ve cemile maaşı alan vatandaşların maaşlarına yüzde 100’e varan artış sağlanmış olduğunu belirtti.
Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümeti, “Halka hizmet yolunda 1 yıl” ismiyle basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Ünal Üstel toplantıda yaptığı konuşmada, hükümetin farklı alanlarda attığı adımlar ve projeleri hakkında bilgi verdi.
Basın toplantısına, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, bazı bakanlar, hükümete üye siyasi partilerin milletvekilleri ve belediye başkanları da katıldı.
“Bir türlü başarılamayan Yerel Yönetimler Reformu’nu biz hayata geçirdik” diyen Üstel, gösterdikleri cesaret ve kararlılıkla finansal açıdan kendi ayakları üzerinde durabilecek, araç ve personel sayısı bakımından güçlü, gelirleri artan belediyeler yarattıklarını söyledi.
Yeni Girne Hastanesi inşaatının da yine bu hükümet döneminde yaratılan finansmanla yeniden başlatıldığını aktaran Üstel, bu projenin 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmasını planladıklarını bildirdi.
Üstel, “Halka hizmet yolunda bir yıl geçirdik. Sizlerle birlikte büyük hedeflere yürüdük. İktidarımızla ve istikrarla yürümeye devam ediyoruz” dedi.
- “Deprem süresi boyunca, Türkiye ile kardeşliğimizin sadece sözde olmadığını, bunun özde de var olduğunu ispatladık”
Başbakan Üstel, bu bir yıllık süre içerisinde Anavatan Türkiye ile kardeşlik hukukunun güçlendirildiğini kaydederek, Türkiye’ye tarihi ziyaretler gerçekleştirildiğini, tarihi projelere ve protokollere imza atıldığını söyledi. Üstel bu sürede Türkiye ile tarifi imkansız acıların da beraber yaşandığını ifade etti.
Üstel, Şampiyon Melekler’in de içerisinde olduğu 49 vatandaşın Türkiye’de 6 Şubat'taki depremde hayatını kaybettiğini anımsatarak, davalarının takipçisi olduklarını vurguladı.
Tek bir vatandaşı dahi deprem bölgesinde bırakmamaya kararlı olduklarını ancak hepsini canlı olarak getirememenin üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Başbakan, bu kişilerin görev şehidi ilan edilmesi ve ilgili hakların verilmesi için yasal düzenlemelerin yapıldığını kaydetti. Üstel, anılarının yaşatılması için şehitlik, anıt, spor salonu gibi projeleri hayata geçirmek için, Belediye ve Şampiyon Melekler Derneği ile çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.
Türkiye’ye gönderilen yardımlar, halkın yaptığı mali destekler ve depremzedeler için başlatılan konteyner projesine de değinen Başbakan, nüfusa oranla en büyük arama kurtarma ekibinin, 500’e yakın arama kurtarmacının deprem bölgesine gönderildiğini, 2000’e yakın gönüllünün çalışmasıyla 100’e yakın yardım tırının ulaştırıldığını hatırlattı.
Bu süreçte ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Üstel, “Biz kardeşlerimizin yanında böyle kötü bir günde durmayacaktık da ne gün duracaktık? Yaptığımız her şey helal olsun” diye konuştu.
- “Tüm okul ve kamu binalarımızın depreme karşı risk analiz testleri yapılmaya başlandı”
Üstel, depremin ardından Başbakanlık bünyesinde kurulan deprem denetim komitesi aracılığıyla tarihte bir ilke imza atarak tüm okul ve kamu binalarının depreme karşı risk analiz testlerinin sivil toplum kuruluşlarının desteği ile yapılmaya başlandığını, ileriki aşamada riskli binaların iyileştirme ve yenileme adımlarını atacaklarını bildirdi.
Çocukları riske atmamak için bu süreçte bazı okulların boşaltıldığını anımsatan Üstel, “Söz konusu çocuklarımızsa biz elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazırız. Yapmaya başladık ve yapmaya da devam ediyoruz” dedi.
- Söz verdiğimiz gibi asgari ücretten vergi alınmasını durdurduk”
Üstel, halkın refah seviyesine yönelik atılan adımları da açıklayarak, sosyal yardım ve cemile yardımı maaşlarına toplamda 8 bin TL, engellilere toplamda 4 bin TL ek katkı sağlandığını kaydetti. Bu kişilere yılda bir kez uygulanan hayat pahalılığının ikiye çıkarılmasıyla da birlikte, sosyal yardım ve vatandaşlarının maaşlarına yüzde 100’e varan artışlar yapıldığını belirtti.
Üstel, söz verdikleri gibi asgari ücretten vergi alınmasını durduklarını da söyledi.
Kamu çalışanlarının alım gücünü kaybetmemesi için “imkanların da ötesinde” artışlar yaptıklarını ifade eden Üstel, son bir yıl içinde bu çalışanlara yüzde 94.51’lik artış yapıldığını, vergi matrahlarında iyileştirmeye gidildiğini, 47/2010 sayılı yasa kapsamındaki çalışanlara yüzde 6’lık brüt artış yaptıklarını dile getirdi.
- “Yıllardır bekleyen Antik Liman Yenileme ve Renovasyon Projesi’ni başlattık”
Hükümetin bu süre içerisinde yıllardır bekleyen Antik Liman Yenileme ve Renovasyon Projesini başlattıklarını ve çok kısa bir sürede bitireceklerini aktaran Üstel, “Yenilenen Antik Liman'la ülkemiz, en önemli simgelerinden birine, eski değerini ve görünümünü koruyarak aynı zamanda çağdaş tüm ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yeniden kavuşacaktır” dedi.
- Yarım kalan ve tamamlanmayan yol projelerini kaynak bularak tek tek tamamladık”
Ulaştırma ve bayındırlık alanlarında atılan adımları da paylaşan Üstel, tamamlanmayan yol projelerine kaynak bularak tek tek tamamladıklarını vurguladı.
Üstel, “Yeni Lefke- Güzelyurt çift şerit yol projesini tamamlayıp hizmete soktuk. Balalan –Yenierenköy yolu ve 90 kilometrelik köy yolu projelerini tamamladık ve açtık. Dilekkaya'nın yıllardır süren yol sorunlarını çözdük. Girne – Alsancak yolu için finansman bulduk, projenin 2. etabını başlattık ve çok önemli bir bölümünü tamamladık” diye konuştu.
Başbakan Üstel, kısa süre içerisinde Girne Batı Çevreyolu’nun tamamlanacağı ve Girne-Çatalköy Çevre Yolu ve Kuzey Lefkoşa Yolu bağlantı yollarının tamamlanacağını duyurdu.
- “Yine onlar yanıldı, biz haklı çıktık”
“Yıllardır konuşulan, ancak bir türlü başarılmayan yerel yönetimler reformunu biz hayata geçirdik” diyen Üstel, bu sayede belediyelerin kapanmadığını, birleştirildiğini ve finansal açıdan kendi ayakları üzerinde durabilecek belediyeler yaratıldığını kaydetti.
Üstel, “Şimdi belediyelerimiz çok daha güçlü yapıları ile çok daha büyük hizmetler veriyorlar. Yine onlar yanıldı, biz haklı çıktık” diye konuştu.
Toplam 72 köyde yol, 50 köyde elektrik, 12 köyde su altyapı çalışmasının tamamlandığını duyuran Üstel, 14 yıldır çözülemeyen Kermiya Şehit Çocuğu Arsaları’nın su, kanalizasyon, elektrik ve telefon alt yapılarının tamamlandığını belirtti.
Bu dönemde Cezaevi projesinin tamamlandığını ve Veri Merkezi binasının açılışının yapıldığını anımsatan Üstel, yeni nesil pasaport uygulamasına geçildiğini, yabancıların taşınmaz mal alımlarında yapılan harç değişikliğiyle Sosyal Konut Projeleri ve Doğal Afetlere Hazırlık Fonu’na önemli kaynaklar sağladıklarını aktardı.
- “İhtiyat Sandığı iştirakçilerinin tümüne yüzde 20 kâr payı dağıttık”
Üstel, çalışma yaşamı ve sosyal hizmetler alanlarında atılan adımlara da yer verdi.
Bu kapsamda, on binlerce çalışanın sigorta primlerine destek sağladıklarını ve İhtiyat Sandığı iştirakçilerinin tümüne yüzde 20 kâr payı dağıttıklarını söyleyen Üstel, Sosyal Sigortalarda Optik Provizyon Sisteminin devreye sokulduğunu, Akit, Çalışma İzni, İşyeri Tescili, Ön İzin ve Yatay Geçiş başvurularında otomasyon sistemine geçildiğini ifade etti.
Çağdaş hizmet veremeyecek duruma gelen Çağlayan Çocuk Yuvası’nın yerine Yeni Lefkoşa Çocuk Yuvası’nın inşaatına başlandığını ve yakında biteceğine de bildiren Başbakan Üstel, çok yakın bir zamanda Lapta yeni Yaşlı Bakım Evi Projesi’nin de biteceğini duyurdu.
- “7 yıldır kapalı olan Devlet Laboratuvarı’nı yenileme çalışmalarını başlattık”
Yıl içerisinde sağlık alanında atılan adımları da açıklayan Başbakan, hastanelere ilişkin şu bilgileri verdi:
“Yıllardır ilerleme kaydedilmeyen, Yeni Girne Hastanesi İnşaatını hükümetimiz döneminde yaratılan finansmanla yeniden başlattık. 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlamayı planladığımız 160 yataklı Yeni Girne Hastanesi, Girne'nin önemli ihtiyaçlarından birine cevap verecek.
Türkiye Cumhuriyeti ile imzaladığımız son protokolle Yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi'nin temelinin atılması, Girne Hastanesi’nin iç donanımlarının tamamlanması, Güzelyurt Hastanesi'nin tamamlanması ve Pamuklu’ya yeni bir sağlık merkezi yapımı için kaynak sağladık. Çağdaş ülkelerde olduğu gibi Çocuk Acil Servisi'ni hayata geçirdik.”
Üstel, 2016 yılında yangından zarar gören ve tam 7 yıldır kapalı olan Devlet Laboratuvarını yenileme çalışmalarını başlattıklarını kaydederek, Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi’nin yatak kapasitesini yüzde 50 oranında artırdıklarını hatırlattı.
TC Sağlık Bakanlığı ile imzalanan protokolle çift uyruklu pratisyen hekimlerin mecburi hizmetlerinin ülkede yapmalarının önünü açıldığını da vurgulayan Başbakan, yılmadıklarını, yorulmadıklarını; bu zor dönemde tüm imkansızlıklara rağmen ellerinden gelenin fazlasını yaptıklarını söyledi.