Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki taşınmaz mal alımlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Türkiye Dışişleri Bakanlığının 2024 mali yılı bütçe teklifi, önceki akşam TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Komisyon toplantısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) mülk sahibi olmasıyla ilgili açıklama yaptı.
Fidan, 2000 yılından bu yana İsrail vatandaşları tarafından KKTC’de 200 küsur emlak alım başvurusu yapıldığını ve tüm ülkeler arasında İsrail’in 12. sırada olduğunu ifade etti.
Fidan “2000 yılından bu yana İsrail vatandaşları tarafından yapılmış toplam 200 küsur emlak alım başvurusuyla tüm ülkeler arasında İsrail vatandaşları 12. sırada. Sadece son beş yılda KKTC’de emlak alım başvurusu toplamda 15 bin yani İsrail değil başka ülkelerden. 2000’den bu yana İngiltere birinci sıradaymış, son beş yılda da İran birinci sıraya geçmiş.” diye konuştu.
‘ENDİŞELERİMİZİ DİLE GETİRİYORUZ’
Fidan, KKTC’de üçüncü ülke vatandaşlarına taşınmaz mal satışlarının ancak Bakanlar Kurulu onayına bağlı olarak gerçekleşebileceğini anımsatarak “Aracılar vasıtasıyla yapıldığı söylenen konular var. Bunlar çalışılıyor. Biz Kıbrıs’ı bağımsız bir devlet ve egemen bir devlet olarak tanıdığımız için Kıbrıs yetkilileri nezdinde bu endişelerimizi gündeme getiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
‘MİT’İN TAKİBİNDE’
Fidan “Bu iddialara biz bakıyoruz, bir önceki görevimden itibaren de baktığımız bir konuydu bu.” ifadelerini kullanarak konunun MİT’in de takibinde olduğunu dile getirdi.
Yabancı bir ülke vatandaşının KKTC’den satın aldığı mülklerin tapu kaydı sürecinde Bakanlar Kurulu’nun onay vermesi gerekiyor. Son yıllarda KKTC vatandaşlarının da ortak edilerek yabancıların kurdukları şirketler üzerinden mülk alımlarının arttığı belirtiliyor.