Kıbrıs Net Haber Özel

Ülkemize sirayet etmiş torpil, insan kayırma ve partizanlık olayları eğitim alanında da devam ediyor. Haber merkezimize gelen bir şikayette durum açık açık gözler önüne seriliyor.

İlkokul son sınıf öğrencileri, ikametgah talep edilmeksizin istediği il ve ilçeden Kolej Giriş Sınavlarına girebiliyor. Bu durum eğitimde eşitsizliğe, haksız nakillere ve torpillere neden oluyor.

Kolej Giriş Sınavlarında taban puanı düşük ve nüfusu az olan bölgelerden sınava giren öğrenciler, haksız rekabet sağlayarak başka TMK okullarına nakil olabiliyor.

İskele, Güzelyurt gibi nüfusu az olan bölgelerden sınava giren öğrenciler, kolej sınavını kazanmaları sonrasında Mağusa, Girne ve Lefkoşa gibi merkezi okullara nakil yoluyla geçiş yapmak istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı da yasal olmamasına rağmen gerek siyasi baskılar gerekse ailelerin kişisel torpilleriyle bu dilekçelere onay veriyor.

Eğitimin seviyesi düşüyor

Normalde 25 kişilik olması gereken sınıflar bu nakiller sebebiyle 40 kişi oluyor. Merkezi bölgelerdeki okullarda eğitimin kalitesi düşüyor. Okul yönetimi ve müdürleri de bu yanlışlıklara göz yumuyor. Veliler ise bu duruma isyan ederek, sınavlarda başarılı olmuş çocuklarının haksızlığa uğradığını ve eğitimin verimsizleştiğini dile getiriyor.

4 öğrencinin tasdiknamesi yok

Haber merkezimize ulaşan öğrenci ailesi, diğer bölgelerden Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ne geçiş yapan dört öğrencinin evraklarının eksik olduğunu dile getirdi. Söz konusu öğrenciler, herhangi bir okuldan diğerine geçiş için şart olan tasdikname belgesi olmadan eğitim hayatına devam ediyor. Araştırma sonucu ortaya çıkan durumda, öğrencilerin tasdiknameyi alamama sebebi olarak ise bu nakillerin yasal olmaması olduğu dile getiriliyor.

Bölge halkı ve veliler şikayetçi

Nüfusu az olan bölgelerde ise bölge halkı ve veliler şikayetçi. Bir vatandaşın verdiği demeçte, “Kolejlerde kontenjan sayısı var. Diğer bölgelerden gelen öğrenciler, çocuklarımızın hakkını gasp ediyor. Hepsi bizim çocuklarımız ama neden kendi bölgesinden sınava girmiyor? Bölgemizi geçiş üssü gibi kullanıyorlar. Hangi bölgede yaşıyorsa o bölgede sınava girsinler. Hangi koleji kazandıysa orada okusunlar. Devletimiz bu işe bir çözüm bulsun. Kızım senelerce bu sınava hazırlandı ve öyle kazandı. Ayrıcalık değil istediğimiz, adil olsunlar. Farklı bölgelerden gelen öğrenciler kendi aralarında seneye nakille Lefkoşa’ya geçeceklerini konuşuyorlarmış. Doğru bulmuyorum. Okulu ve bölgemizi itibarsızlaştırıyorlar.” dedi

Bakan Çavuşoğlu da yanlış buluyor fakat düzeltmiyor

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, katıldığı bir programda kolejler arası öğrenci nakillerini yanlış bulduğunu dile getirirken yıllardan beri süregelen bir durum olduğunu ve düzeltilmediğini dile getirdi. Biz de Kıbrıs Net Haber olarak bu yanlışın neden düzeltilmediğini sayın bakanımıza soruyoruz…

Editör: TE Bilisim