KIBRIS

Turgay Deniz: Başbakan ve Berova’nın asgari ücret övgüsü 'mirasyedi' hovardalığıdır

KTTO Başkanı Turgay Deniz, Başbakan Ünal Üstel ve Maliye Bakanı Özdemir Berova'nın, asgari ücretin Rum tarafını geçtiği ve Avrupa ülkeleri sıralamasına girdiği yönündeki açıklamalarını eleştirdi be bu yaklaşımı "mirasyedi" hovardalığı olarak nitelendirdi.

MELİHAT HAKSIZ

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, Genç TV’de Oshan Sabırlı’nın hazırlayıp sunduğu ‘Yeni bir Gün’ adlı programda, KKTC ekonomisinin zorlu durumunu ve pahalılıkla mücadele konusundaki kaygılarını dile getirdi. KTTO olarak, enflasyon ve pahalılıkla mücadele için önlemler alınması gerektiğini vurguladıklarını belirten Deniz, bu konuda hükümetten hiçbir davet almadıklarını söyledi.

DENİZ: ASGARİ ÜCRET ÖVGÜSÜ MİRASYEDİ HOVARDALIĞIDIR

Deniz, Başbakan Ünal Üstel ve Maliye Bakanı Özdemir Berova'nın asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamaları eleştirerek, Başbakan’ın, asgari ücretin güneyi geçtiği yönündeki açıklamasına ve Maliye Bakanı'nın Avrupa sıralamasında 10. sırada yer aldıklarıyla ilgili övgülerine “mirasyedi hovardalığı” şeklinde yorum yaptı.

Deniz, yaptığı açıklamada, "Güney ile kıyas yapalım," diyerek, "Güneyde kişi başı gelir 35 bin dolar, kuzeyde ise 15 bin dolar. Biz onların refah seviyesinin yüzde 50’sine bile ulaşamayan bir ülkeyiz. Buna rağmen, daha yüksek asgari ücret puanlaması yapmayı övünmek, gerçekte ekonomimizin kırılganlığını gözler önüne seriyor" dedi.

"PAHALILIKLA MÜCADELE GÖZ ARDI EDİLDİ"

2023 yılı boyunca, hükümetin asli görevlerine odaklanmak yerine UBP Kurultayı’na odaklandığını belirten Deniz, bu durumun ekonomik sorunları derinleştirdiğini ifade etti. Pahalılıkla mücadelenin göz ardı edilmesinin, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurduğunu belirten KTTO Başkanı, bu süreçte esnafın zor durumda olduğunu ve hayat pahalılığının ciddi bir sorun haline geldiğini vurguladı.

Deniz, "Bu yıl enflasyon ateşiyle ilerledik, ancak hükümetin ilgisizliği ile karşılaştık. Fırtınanın içinde kalmışken, bu tehlikenin etkisi herkese yansıdı. Şimdi, herkes bu tehlikenin içinde" diyerek, ekonomik sıkıntıların boyutlarına dikkat çekti. Ayrıca, "Güneyden Kuzeye bir alışveriş akışı vardı ancak şimdi Kuzey’den Güney’e geçişler artıyor. Et kaçakçılığı gibi sorunlarla ilgili yaptığımız uyarılara yanıt alamadık." dedi.

"EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞİYOR, ÇÖZÜM PLANI GEREKLİ"

Başkan Deniz, KKTC'nin sağlıklı ve sürdürülebilir bir ekonomik yapıya sahip olmadığına dikkat çekerken, hayat pahalılığı oranının 2015 verilerine göre hesaplandığını, bu yüzden mevcut durumun gerçeği yansıtmadığını söyledi. Ayrıca, asgari ücretin yükseltilmesinin sorunları çözmeyeceğini, asgari ücretin sadece bir ölçüt olduğunu belirtti.

Deniz, 2025 mali bütçesinin de ciddi tehlikeler barındırdığını ve devletin borçlarının sürdürülebilir olmadığını vurguladı. KTTO olarak, ekonomik sorunlara çözüm önerileri geliştirdiklerini, 2033 yılına kadar KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durabilen bir yapıya kavuşturulması amacıyla kapsamlı bir plan hazırladıklarını belirtti. Bu planın halk ve kurumlarla paylaşılacağını ve görüş alışverişi çerçevesinde sürdürüleceğini söyledi.

"GENÇLERİN GELECEĞİ İÇİN PLANLI ADIMLAR ATILMALI"

Son olarak, Deniz, "Eğer bu ülke bizimse ve burada yaşamak istiyorsak, planlı bir şekilde hareket etmemiz ve gençlerimizin göç riskini azaltacak düzenlemeler yapmamız gerekiyor." diyerek, gelecekteki planlamanın önemine vurgu yaptı.