Hem eski ABD Başkanı Donald Trump hem de iş insanı Elon Musk, sosyal medyayı kendi egolarını tatmin etmek, ilgi merkezi olmak ve sıradışı fikirlerini sergilemek için en iyi kullanan iki isim.

AP'nin analizine göre, hem Tesla'nın yönetisici hem de eski başkan, Twitter'ı adeta bir kılıç ve kalkan gibi kullanarak on milyonları bulan takipçilerini gaza getirmeyi veya rakiplerini yıldırmayı başardı.

Trump, 6 Ocak 2020 olaylarındaki rolü nedeniyle hesabı askıya alınana kadar Twitter'ı aktif olarak kullanırken Musk da kişisel hesabından sık sık piyasa düzenleyicilerini hedef aldı. 

Musk, sonrasında sosyal medya devini satın almaya karar verdi.

Bu hafta ise iki isim, kısmen de olsa Twitter yüzünden hesaplaşma ile karşı karşıya kaldı.

Amerikan Kongresi'nde 6 Ocak olaylarını soruşturan komite oybirliği ile Adalet Bakanlığı'na Kongre baskını öncesinde sosyal medyada ve miting alanında yaptığı açıklamaları nedeniyle Trump aleyhine adli ceza davası açılması tavsiyesinde bulundu. 

ABD Adalet Bakanlığı'na, 'Trump'a suçlama yöneltebilirsiniz' tavsiyesi

Diğer taraftan da Twitter'ı satın aldıktan sonra personelin yaklaşık yarısını kovan Musk, takipçilerine şirketteki tepe yöneticisi konumuna son verip vermemesi gerektiğini sordu. 

Herhangi bir bilimsel tabana dayanmayan ankette oy kullanan 17,5 milyon kullanıcıın yarıdan fazlası Musk'ın görevi bırakması gerektiği yönünde görüş beyan etti. 

Fakat Msuk'tan şu ana kadar verdiği söz doğrultusunda anketin sonucunua uyacağı yönünde herhangi bir açıklama gelmiş değil. 

Twitter anketine katılanların yarısından fazlası Musk'a 'istifa et' dedi

AP'ye konuşan kriz yönetim danışmanı Eric Dezenhall, bu iki ismin en büyük ortak yanlarının hayatlarında hiç gerçek bir başarısızlığın sonuçlarına katlanmak zorunda kalmamış olmaları olduğunu vurguluyor.

Twitter'ın yeni sahibi iş insanı Elon Musk, eski ABD Başkanı Donald Trump Ap

Dezenhall, "Trump, birçok kere başarısız olsa da hep aile parası ve şansı sayesinde ayağa kalkmayı başardı. Musk da son derece zeki olmasına rağmen servetini daha çok devlet teşviklerinden kazandı." diyor.

Musk'ın Twitter'da 120 milyonun üzerinde takipçisi var. Hesabı askıya alınana kadar Trump'ı da 88 mliyon kişi takip ediyordu. 

Platform sayesinde her iki isim de seslerini çok geniş kitlelere duyurdu. 

Bu sayede Musk işlerini büyütmeye katkı sağlarken Trump da politikaya çok hızlı ve tepeden bir giriş yapmayı başardı. 

Öte yandan her iki isim de sosyal medyadaki performansları ile eleştiri oklarının hedefinde yer aldı. 

Elektrikli otomobilde devrim yaratan, uzaya yeniden kullanılabilir roketler gönderen ve Mars'ı kolonileştirmeyi hedefleyen Musk, sosyal medyada daha çok kişisel hesapların peşinde koşan ve aşırı sağcı komplo teorilerine prim verem bir profil olarak kabul gördü.

Eski Başkan Trump ise görev başındayken bir devlet adamından beklenen ciddiyetten uzak bir şekilde yaptığı paylaşımlarla Beyaz Saray'ın hem ülkesinde hem de dünyada prestijine zarar verdi.

Çok farklı kökenlerden gelmelerine rağmen birbirine çok benzeyen bu iki "ezber bozucu" şimdilerde, ustaca kullandıkları sosyal medya kılıcının kendilerine dönmesi ile karşı karşıya.

Her iki ismin de tam bir serbest stilci olduğu değerlendirmesinde bulunan Dezenhall "Hiçbir zaman plan yapmıyorlar, hiçbir stratejileri yok, sadece dümen başında uyguladıkları taktikler var ki bu şimdiye kadar her ikisi için de çok işe yaradı." diyor ve ekliyor: 

"Elbette başkaları bu kadar şanslı olmayabilir."