CTP Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı ise konuşmasında, çalıntı araçlarla ilgili devletin çalışmalarının yasal maddesine ve yeni kurulan sigorta şirketlerinin Resmi Gazete’de yayımlanmamasına ilişkin sorularına yanıt alamadıklarını söyledi.
Solyalı, sigorta şirketlerine yönelik “ön izinlerin durdurulduğuna” dair duyurunun altından yeni bir ön izin verildiği iddiasını da paylaştı.
Yönetimin devlet tarafından atandığı, kamu iştiraki niteliği taşıyan sigorta şirketleri hakkında konuşan Solyalı, bunlardan biri olan Kıbrıs Sigorta’nın 7 bin 53’üncü sırada zarar gösterdiğine dikkat çekti; burada ciddi bir sorun olduğunu kaydetti. Solyalı “Kıbrıs Sigorta’da neden bazı faaliyetlerin sorgulanmayarak, iptal edilemediğini” sordu.
Solyalı, kamu kurumlara yapılan atamalarda liyakatsizlikten dolayı birçok maddi zararın doğduğunu da savundu.
Söz konusu şirketin yatırım yapamayacağı alanlarda da yatırım yaptığına yönelik iddialar olduğunu kaydeden Solyalı, gerekli denetim ve yaptırım çağrısında bulundu.
Solyalı, yönetim kurullarına “huzur hakkı ödeneği”nin de yasal düzenlemelerle belirlenmesinin önemine dikkat çekerek, “Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu üyelerine ödenen ciddi miktarlar olduğu” yönündeki ihbarları da paylaştı. Bu konulara cevap talep eden Solyalı, durum böyleyse “görevden alınmaya kadar adımların” hemen atılması gerektiğini kaydetti.
-Berova
Meclis'te daha sonra Maliye Bakanı Berova kürsüye çıkarak, Milletvekilleri Şahiner ve Solyalı’nın sigorta şirketlerine yönelik konuşmalarına yanıt verdi.
Bakan Berova, Şahiner’in “akılalmaz iddialarda bulunduğunu” savunarak, “emir eri” olduğu yönündeki ifadeleri kendisine iade ettiğini söyledi.
Sigorta şirketi kurmak için başvuru yapma yollarının belli olduğunu kaydeden Berova, gelen başvuruların hepsinin titizlikle incelendiğini ve yasal mevzuatın gereklerinin birebir yerine getirildiğini kaydetti; verilen tüm izinlerin yasal ve etik olduğunu vurguladı. Berova, “bir şirketin siyasal bir sebeple, kriterleri karşılamasına rağmen reddedilmesi gibi bir durumun yaşanmadığını” söyledi.
Resmi Gazete’de yayımlanmadığı için şirketlerin yasal olmadığı yönündeki ifadelerin doğru olmadığını, yürürlüğe giriş sürecinde böyle bir gereklilik olmadığını belirten Berova, ilgili şirketlerin yayımlanması için de hazırlıklarını yapıldığını bildirdi.
Berova, 2010 yılında yürürlüğe giren 60/2010 sayılı yasada sermayeyle olan kısımların günün koşullarına uygun olmadığının ortada olduğunu, yeni bir yasa tasarısı çalışmalarının hızlandırılması için göreve geldikleri günden beri çaba sarf ettikleri, “mükemmel olmasa da” sigorta şirketleri ve acentelerle ortak alanda buluşulabilecek bir tasarı hazırladıklarını belirti.
Berova, yasa tasarısının Meclis komitesinde görüşülmekte olduğunu anımsatarak, bunun zor bir konu olduğunu vurguladı; sektördeki çekişmelere dikkat çekti. Komitedeki görüşmelerin sıkıntılara çözüm bulacağına inanç belirten Berova, kısa zamanda Genel Kurul’a getirilmesini temenni etti.
Maliye Bakanı Özdemir Berova, bu süre içerisinde yeni izin verilmeyeceğini de duyurdu.
Her türlü düzenlemeye açık olduklarını da ifade eden Berova, “Ancak bazı şirketler istiyor diye vatandaşa ek yük getirilecek değişikliklere karşı çıkacağını” belirtti. Depreme ilişkin sigortanın da önemine dikkat çeken Berova, ancak bunun da ek vergi yükümlülüğü doğurmaması gerektiği görüşünü paylaştı; vatandaşın üzerine külfet bindirmeden bir çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.
Berova, “Yasa tasarısı komitededir. Sayın Şahiner de komitenin üyesidir.” ifadelerini kullandı.
Reasürans şirketlerine de değinen Berova, bu şirketlerin ilgili yasa kapsamında nasıl kurulacağının açık bir şekilde yazıldığını; bu konuda farklı düzenleme önerilerini dinlemeye açık olduğunu dile getirdi.
- Çalıntı araçlar
Milletvekili Solyalı’nın sorularına da yanıt veren Bakan Berova, çalıntı araçlarla ilgili olarak, İngiltere’de NAVCIS kurumuyla iletişim halinde ülkeye getirilen araçların soruşturulduğu ve “çalıntı veya klon” tespitinin yapıldığını kaydetti.
Çalıntı olduğu tespit edilen araçların hukuk yoluyla geri alınabileceğini kaydeden Berova, bir şirketin böyle bir talepte bulunduğunu belirtti; çıkacak kararın kendilerine yol göstereceğini söyledi.
Berova, NAVCIS’ten verilen bilgiye gelebilecek bir şikayetin de yine mahkeme yoluyla çözülebileceğini ancak henüz böyle bir durum olmadığını kaydetti.
Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’ın paylaştığı geçmiş tarihli bir Başsavcılık yazısında, “araçların satılması yönündeki” görüşe işaret eden Berova, bu araçların satılmış olması halinde ileride olası bir hukuk sürecinde yaşanabilecek sorunlara dikkat çekti.
Berova, gümrükte belirli bir sürede aranmayan araçların satışa çıkarılmasının da yasada ifade edildiğini belirterek, yine böyle bir durumun doğurabileceği yasal sıkıntılar olduğunu belirtti.
Yapılmakta olanın diğer hükümetler döneminde de yapıldığı gibi “sahipsiz araçlara el konulması” olduğunu söyleyen Berova, bunun yasal ve etik olduğunun altını çizdi.
- Kıbrıs Sigorta
Kıbrıs Sigorta konusunda Milletvekili Solyalı’nın iddialarına da yanıt veren Berova, Kıbrıs Sigorta’nın işlevsel olarak fonksiyonun sürdürme konusunda bir sıkıntı yaşamadığını, bunun Para Kambiyo Dairesi tarafından kontrol edildiğini kaydetti.
İfade edilen diğer konularda birtakım şikayetlerin kendilerine geldiğini kaydeden Berova, Maliye Teftiş Kurulu tarafından bu şikayetler üzerine denetimlerin yapıldığını ve raporlandığını, ardından ilgili Bakanlıkların bilgilendirildiğini belirtti.
Bu konuda üzerlerine düşen görevi yaptıklarını ifade eden Berova, raporu milletvekilleriyle paylaşabileceğini ifade etti.
-Şahiner
Yeniden kürsüye çıkan CTP Milletvekili Salahi Şahiner ise, Maliye Bakanı Özdemir Berova’nın açıklamasını eleştirerek “Sigortacılık sektörü topyekûn bataklığa sürükleniyor.” dedi.