KIBRIS

Siyasi güvensizlikte artış: CTP ilk sıraya yerleşti

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi'nin Eylül 2024'te gerçekleştirdiği anket, siyasi güvenin erozyona uğradığını ve muhalefetin iktidara geçiş hazırlıklarına odaklanması gerektiğini ortaya koyuyor. CTP ilk sıraya yerleşti.

MELİHAT HAKSIZ

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS), Eylül 2024’te gerçekleştirdiği anketle, ülkedeki siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven ve mutluluk algısının değişim sürecini gözler önüne serdi. 500 katılımcıyla yüz yüze yapılan bu anket, CMIRS’in düzenli olarak yürüttüğü araştırmaların bir parçası olarak dikkat çekiyor.

CMIRS Direktörü Mine Yücel, anket sonuçlarının, ülke yönetiminde ciddi bir zafiyetin mevcut olduğunu gösterdiğini belirtti. Yücel, önceki anketlerde Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) önde olduğu yönündeki bulguların, Mart 2024’te Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) ilk sıraya yerleşmesiyle değiştiğini vurguladı. Bu durumun, Haziran ve Eylül 2024 anketlerinde de sürdüğünü ifade etti.

Yücel, Eylül anketinin, son meclis krizinden önce tamamlandığını belirterek, bu krizlerin siyasi partilere olan etkisinin ilerleyen dönemlerde daha belirgin hale geleceğini, ancak genel olarak siyasete olan güvenin daha da zedeleneceğini öngördü.

Yücel, muhalefetin iktidara gelme yolunda hazırlıklarını yapmasının önemine dikkat çekerek, mevcut yönetimle arasındaki farkları seçmene net bir şekilde iletmek zorunda olduklarını vurguladı. “Gelen parti, giden parti tümü aynı” söylemini eleştirerek, muhalefetin, halkın sorunlarına nasıl çözüm sunacaklarını açıkça anlatmaları gerektiğini ifade etti.

Önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, siyasi partilerin mevcut dağılımına bağlı olarak adaylar arasında belirgin bir tablo oluştuğu gözlemleniyor. Bu durum, seçmenlerin gelecekteki tercihlerinin ne yönde şekilleneceği konusunda önemli bir gösterge niteliği taşıyor.