Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Salahi Şahiner, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'nın Ercan Havalimanı'na dair yaptığı açıklamaları sert bir dille eleştirerek, kamuoyunun yanıltıldığını savundu. Şahiner, Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Ercan Havaalanı İşletme Haklarının Devri Sözleşmesi Ek No:5’e göre hazırlanan hakem heyeti raporunu yanlış yorumladığı" iddiasıyla suçlandığını, bu iddialara karşı halkı doğru bilgilendirmek adına açıklama yapma gereği duyduğunu belirtti.

Şahiner, Bakanlığın, “DHMİ hakem heyeti raporu tamamen bizim lehimize olup, tartışmalı konuları lehimize yorumlamıştır” ifadelerini değerlendirerek, hükümeti ilgili şirketin haklarını savunmakla suçladı. “Madem ki rapor lehinizeydi, neden kamuoyundan sır gibi sakladınız? Bu karar Kıbrıs Türk halkının değil, T&T şirketinin lehinedir” diye konuştu.

Hasan Esendağlı: Liyakat ilkesinin ihlali Anayasa’ya aykırılık seviyesinde bir hukuki sakatlıktır Hasan Esendağlı: Liyakat ilkesinin ihlali Anayasa’ya aykırılık seviyesinde bir hukuki sakatlıktır

Milletvekili Şahiner, ihale şartnamesine göre ihtilaflı konularda yetkili merciin KKTC mahkemeleri olduğunu, ancak hükümetin mahkeme yerine hakem heyeti kararlarını mahkeme emri gibi kabul eden bir sözleşme imzaladığını öne sürdü. Şahiner, "Şirkete 1045 günlük uzatma süresinin yatırım süresi değil, işletme süresi olarak verildiğini ve bu kararın şirketin büyük bir kazanç sağlaması için alındığını" iddia etti.

Ayrıca, Ercan Havalimanı'nın uluslararası havacılık standartlarına uygun hale getirilmesi için 19 milyon euro bedelin ödenmesi gerektiğini belirten Şahiner, Bakanlığın bu bedeli ödemekten kaçındığını ve alternatif çözümler sunduğunu eleştirerek, "Cehalet ülkeyi uçuş güvenliği olmayan bir havalimanına mahkum etmektedir" dedi.

Son olarak, hükümetin mahkemeleri devre dışı bırakarak hakem heyetini yetkilendirmesine tepki gösteren Şahiner, “Hukuk, kendi çıkarlarınızı örtmek için kullanılacak bir araç değildir. Bakanlık, tahkim maddesini eklerken hukukçularından görüş aldı mı?” şeklinde konuştu.

Editör: Melihat Haksız