CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, Meslis konuşmasında, narenciyede yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.
Şahiner, geçen yılın narenciye üreticileri için çok zor bir yıl olduğunu savunarak, ihracata ilişkin sınırlandırmalar nedeniyle ürünün dalda kaldığını, zarar edildiğini ve verim kaybı yaşandığını kaydetti.
Narenciye ihracatında bu yıl da sorun yaşanacağını, gidişatın bu yönde olduğuna dikkat çeken Şahiner, narenciye işletmeleri ve ihracatçılarına bir takım prosedürlerin zorunlu kılındığını belirtti.
Şahiner, “Bu prosedürlerle gidilecekse hiçbir sorun çözülmemiştir. Bu ürün ihracata muhtaçtır. Ülkede tüketilmesi mümkün değildir.” dedi. Narenciyenin çok hızlı bir şekilde hasat edilmesi gerektiğini ancak prosedürlerinin bunu engellediğini belirten Şahiner, söz konusu prosedürlerin yumuşatılması için siyasi bir adım atılması gerektiğini söyledi.
Milletvekili Şahiner, bir hafta sonra hasadın başlayacağını ancak Cypruvex’in bir fiyat açıklamadığını, ihracat teşvik priminin de bekletildiğini savunarak, bunun üreticiye yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekti.
Bu yıl ürünlerin gemiyle nakliyesinin önünün açılması gerektiğini kaydeden Şahiner, nakliye ücretlerinin bu şekilde düşebileceğini belirtti. Şahiner, bu konuda girişim yapılması çağrısında bulundu.
ÇAVUŞ: GEÇEN YIL NARENCİYE VERİLEN DESTEK TARİHTE GÖRÜLMEMİŞTİR
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Milletvekili Şahiner’in konuşmasına yönelik söz alarak, narenciyede geçen yıl bir sıkıntı yaşandığının doğru olduğunu ancak şu anda bu konuda bir felaket tellallığı yapıldığını savundu.
Çavuş, “Geçen yıl narenciyeye verilen destek tarihte hiç bu kadar büyük olmamıştır." diyerek, 2024 bütçesinde ayrılan yaklaşık 571 milyonun tarihi bir rakam olduğunu belirtti.
“Vermiş olduğumuz sözleri yerine getirdik. Geçen yıl kuruması beklenen arazilerin bu yıl ne kadar verimli olduğunu ziyaretlerimde görüyorum.” şeklinde konuşan Çavuş, rekolte ve kalitenin artması için kaliteli suyu da 24 bin dönüme çıkardıklarını açıkladı.
Narenciye rekoltesinin her yıl değişkenlik göstermesinin normal olduğunu ancak bu yıl çok düşük olacağına dair iddialara katılmadığını kaydeden Çavuş, “Geçen yıl 120 bin ton olan rekoltenin bu yol minimum 100 bin ton civarında olması öngörüm var.” dedi.
“İHRACAT TEŞVİK PRİMLERİ GELECEK HAFTA AÇIKLANACAK”
Çavuş, ihracat teşvik primlerinin bitme aşamasında olduğunu, gelecek günlerde açıklanacağını kaydederek, ihracat teşvik primi rakamına göre ürün fiyatının belirlenmesini doğru bulmadıklarını, önce fiyatların oturması gerektiğini söyledi.
Milletvekili Şahiner’in teşvik primleri için net bir tarih talep etmesi üzerine, Bakan Çavuş primleri gelecek hafta açıklayacaklarını duyurdu.