Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Salahi Şahiner, Ercan Havalimanı'nın işletme süresinin 1045 gün uzatılarak, 2044 yılı Kasım ayına çekildiğini duyurdu.

Şahiner, geçen yıl yapılan 59 milyon Euro vergi bağışının ardından, Emrullah Turanlı'ya toplamda 100 milyon Euro civarında bir rant kapısı daha açıldığını savundu. Şahiner, bu kararın ardından yapılan ek sözleşmelerle ilgili eleştirilerde bulundu.

Son bir haftada çıkan 10 yangında, 501 bin TL'lik zarar meydana geldi Son bir haftada çıkan 10 yangında, 501 bin TL'lik zarar meydana geldi

Yazılı açıklamasında, geçen yıl 20 Temmuz öncesinde Ercan Havalimanı İşletme Haklarının Devri Sözleşmelerine ek olarak imzalanan “Ek Sözleşme 5” kapsamında, devlet ile T&T şirketi arasındaki sözde ihtilaflı konuların çözümü için 5 Haziran tarihi itibarıyla Hakem Heyeti kurulduğunu belirtti.

Şahiner, Hakem Heyeti tarafından alınan karar ile Ercan Havalimanı İşletmecisi Emrullah Turanlı'ya toplamda 100 milyon Euro civarında bir rant kapısı daha açıldığını iddia etti ve bu durumun, halkın sağlık, ulaşım, eğitim gibi hizmetler için beklediği milyarlarca TL’nin, ilgili şirketin kasasına aktarılması anlamına geldiğini söyledi.

Ayrıca, Hakem Heyetinin kararına göre, 2042 yılında Turanlı tarafından devlete teslim edilmesi gereken havalimanının teslim süresinin 1045 gün uzatılarak, 19 Kasım 2044’e kadar çekildiğini ifade eden Şahiner, Turanlı’nın yıllık cirodan elde ettiği meblağın 30 milyon Euro civarında olduğunu ve yapılan uzatma ile devlete kalması gereken 90 milyon Euro’ya yakın kaynağın, bu süre zarfında hükümet tarafından Turanlı’nın kasasına aktarılacağını belirtti.

“DEVLETE 19 MİLYON EURO CEZA KESİLDİ”

Hakem Heyeti kararında, T&T şirketinin İhale Şartnamesindeki yükümlülüğü olan pist inşasını gerektiği şekilde yapmadığı gerekçesiyle devlete 19 milyon Euro ceza kesildiğini öne süren Salahi Şahiner, “Hakem heyeti ile yargımız işlevsiz hale getirildi” dedi.

Şahiner, toplumun her geçen gün borç batağına saplandığını, kamu maliyesinin milyarlarca liralık zarara uğratıldığını ve devletin yüksek faizlerle borçlanmaya mecbur bırakıldığını savundu. Ayrıca, yandaşlara sunulan kıyakların faturasının gariban halkın cebinden ödendiğini ileri sürdü.

Kıbrıs Türk halkının geleceğini gasp eden usulsüzlükleri ve yolsuzlukları her yerde ve her zaman ifşa etmeye devam edeceklerini belirten Şahiner, “Günü geldiğinde bu saltanatın diktiği utanç abideleri yerle bir edilecektir. Gün gelecek ve tüm bunların hesabı halka verilecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Şahiner, Hakem Heyeti kararının kamuoyundan sır gibi saklandığını ve hükümete mensup milletvekilleri ile bakanların bile bu durumdan habersiz olduğunu savundu.

Editör: Melihat Haksız