KIBRIS

Sağlık Bakanlığı 2025 bütçesi komiteden geçti: Eleştiriler ve yanıtlar

2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı'nda Sağlık Bakanlığı'nın 12.8 milyar TL'lik bütçesi, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nde oy çokluğuyla kabul edildi. Bakan Hakan Dinçyürek, eleştirilere yanıt verirken, sağlık altyapısına yönelik iyileştirme çalışmalarını duyurdu.

2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nda 12 milyar 859 milyon 721 bin TL’lik Sağlık Bakanlığı bütçesi Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde oy çokluğuyla kabul edildi.

Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi, konuşmaların ardından bu sabah saat 02.25’te oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Toplantıda, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek ve bakanlık bürokratlarıyla, komite üyeleri ve bazı milletvekilleri yer aldı.

İNCİRLİ: KAMUSAL SAĞLIK HİZMETLERİNDEN Mİ VAZGEÇTİK?

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, cezalandırıcı olmayan raporlama sistemi konusuna değindi, Sağlık Bakanı’na eleştirilerde bulundu.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde yaşananlara değinen İncirli, bir daha böyle şeylerin olmaması için yapılması gerekenlerin sıralanması gerektiğini ifade etti.

Hasta taşıyan personelin çok az sayıda olduğunu ifade eden İncirli, Thalassemia ve Kan Bankası binasındaki sorunlara dikkat çekti.

Hasta sevkleri konusuna değinen İncirli, “Kamusal sağlık hizmetlerinden mi vazgeçtik?” diye sordu.

BİRİNCİ: SAĞLIKTA ÇOK CİDDİ SORUNLAR VAR

CTP Milletvekili Ceyhun Birinci de sağlıkta çok ciddi sorunların olduğunu söyledi.

Kamu sağlık hizmetlerine yatırım yapılmasının önemine dikkat çeken Birinci, hasta sevkleri konusuna değindi.

Sağlık çalışanlarının çok ciddi bir yük altında çalıştığına vurgu yapan Birinci, acil servislerde yaşanan yoğunluğa işaret ederek, çok ciddi yığılmaların olduğunu kaydetti.

Kaliteli bir sağlık hizmeti için yapılması gerekenlerin belli olduğuna değinen Birinci, bazı sorular yönelterek yanıt istedi.

Sağlık altyapısı ve personelin güçlendirilmesi için neler yapıldığını soran Birinci, sağlıkta bir sistem oluşturulması gerektiğini söyledi.

Birinci; aşılama, gıda denetimi, koruyucu hekimlik, poliklinik hizmetleri, erken tanı ve sağlık taramaları konularına değindi, eleştirilerde bulundu.

“ÜLKEDE ÇOK YÜKSEK ORANDA KANSER VAKASI VAR”

Birinci, ülkede çok yüksek oranda kanser vakasının olduğunu ifade etti.

Kanser hastalarının halen ilaç sıkıntısı yaşadığını belirten Birinci, “Bir kanser hastasının tedavisinin aksamasının telafisi yoktur.” dedi.

Bütün devlet hastanelerinde benzer sorunların olduğunu kaydeden Birinci, sağlık personelinin güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Hasta sevkleriyle ilgili bazı sorular yönelten Birinci, bir yılda kaç kişiye “PET-CT” çekildiğini sordu.

Hasta sevkleriyle ilgili maliyet konusuna değinen ve çok ciddi kaygılarının olduğunu belirten Birinci, bunun kontrolünün yapılıp yapılmadığına yönelik sorular yöneltti.

ŞAHİNER: YURT İÇİ HASTA SEVKLERİNDEKİ BORÇ NE KADAR?

CTP Milletvekili Salahi Şahiner de Sağlık Bakanı’na bazı sorular yönelterek, bilgi istedi.

Bütçede yer alan bazı kalemlere değinen Şahiner, yurt içi hasta sevklerindeki borcun ne kadar olduğunu sordu.

TALAT: YAŞANANLAR, TOPLUMUN HAFIZASINDAN SİLİNMEYECEK

CTP Milletvekili Ongun Talat da, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde yaşananlara değinerek eleştirilerde bulundu.

“6 saat boyunca aileye bilgi verilmedi.” diyen Talat, Polis Genel Müdürü Kasım Kuni'nin Meclis bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamaya değinerek Sağlık Bakanı’nı eleştirdi.

“Bunlar ötelenecek şeyler değildir.” ifadesine yer veren Talat, yaşananların toplumun hafızasından silinmeyeceğini söyledi.

DİNÇYÜREK: BÜTÇE İÇERİSİNDEKİ SAĞLIĞA OLAN PAYI ARTIRIYORUZ

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek de, söz alarak eleştirilere ve sorulara yanıt verdi.

Bütçenin az olduğuyla ilgili eleştirilere değinen Dinçyürek, bütçe içerisindeki sağlığa olan payı artırdıklarını söyledi.

Sağlık personeli alımlarıyla ilgili rakamları paylaşan Dinçyürek, istihdam konusunda taleplerinin olduğunu ve sürecin başladığını söyledi.

50 yeni hemşirenin daha istihdam edileceğini belirten Dinçyürek, hastaneler konusundaki eleştirileri yanıtladı.

Dinçyürek, ihale sürecindeki maliyet artışlarına işaret ederek, bu konuda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki servislerin tadilatlarına değinen Dinçyürek, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yeni Girne Hastanesi’nin tamamlanmasının uzamasının bir sürü teknik nedenleri olduğunu dile getiren Dinçyürek, mart sonu itibariyle binanın bitmesinin hedeflendiğini söyledi.

“15 YENİ AMBULANS ALINDI”

“Yataklı Tedavi Kurumları’na tarihinde olmadığı kadar birçok teknolojik üst düzey cihazlar aldık.” diyen Bakan Dinçyürek, sevkler konusuna değinerek bazı veriler paylaştı.

Dinçyürek, “Göreve geldiğimiz gün devletin yoğun bakım yatak kapasitesi 68’di. Şu anda 83’tür. Bu rakam 114’e ulaşacak.” ifadelerine yer verdi.

Dinçyürek, Güzelyurt, Gazimağusa, Cengiz Topel Hastanesi ile Lapta Sağlık Ocağı, Değirmenlik Sağlık Merkezi, Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) konusundaki soruları yanıtlayarak, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Bütün acil servislere yeni hekim alındığını kaydeden Dinçyürek, perifer hastanelerini güçlendirdiklerini belirtti.

15 yeni ambulansın alındığını belirten Dinçyürek, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde yaşananlara değindi, süreçle ilgili bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi bu sabah saat 02.25’te oylandı ve bütçe komitesinin görüşmeleri sona erdi.

KOMİTE BUGÜN 11.00’DE TOPLANACAK

Komite bugün saat 11.00’de görüşmelerine devam edecek.

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde bugün, Dışişleri Bakanlığı (Türk Ajansı Kıbrıs), Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçeleri görüşülecek.