Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Kıbrıs'ta gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda keşfedilen iki yeni canlı türünden birine, merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ismini verdi.

2022 yılında yüksek lisans öğrencisi Ahmet Özdilek ile birlikte Kıbrıs’a gelen Külköylüoğlu, burada bilimsel yöntemlerle 80’den fazla sucul ortamdan örnekler topladı. Yapılan araştırmalar ve literatür incelemeleri sonucunda, yeni türler "Eucypris lefkosaensis" ve "Eucypris denktasi" olarak isimlendirildi.

Külköylüoğlu, bu çalışmayı Eylül ayında, hayvan sınıflandırması üzerine uzmanlaşmış uluslararası "Zootaxa" dergisinde yayımladı. Külköylüoğlu, bu süreçte elde ettikleri bulguların önemine vurgu yaparak, Rauf Denktaş'ın adının bilim dünyasında yer almasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Mark Zuckerberg’den çok konuşulacak yapay zeka kehanetleri Mark Zuckerberg’den çok konuşulacak yapay zeka kehanetleri

Prof. Dr. Külköylüoğlu, Kıbrıs'taki saha araştırmalarının önemli olduğunu ve iki türün belirgin özelliklerinin kabuk yapılarındaki farklılıklar olduğunu ifade etti. Hayvanların boyutlarının 0.6 ile 0.7 milimetre arasında değiştiğini vurgulayan Külköylüoğlu, bu türleri belirlemek için özel yöntemler kullandıklarını açıkladı.

Külköylüoğlu, "Sayın Denktaş, sadece Kuzey Kıbrıs için değil, Türkiye ve dünya için önemli bir figürdür. Rauf Denktaş’ı bu şekilde anmak, bilim camiasında isminin geçmesi bizi onurlandırdı." dedi. Ayrıca, diğer türün adının da Lefkoşa şehriyle ilişkilendirilerek, şehrin bilim dünyasında ilk kez bir türe isminin verilmiş olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: Melihat Haksız