EKONOMİ & FİNANS

Petrol tırmanışa geçti...

İran’ın İsrail’e yaklaşık 200 balistik füze fırlatmasının ardından petrol ikinci gün de yükseldi. Öte yandan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun misilleme sözü vermesi bölgede ham petrol tedarikine yönelik riskleri artırdı.

Brent, Salı günü İran saldırısının ardından kısa süreliğine yüzde 5’ten fazla yükseldikten sonra varil başına 74 doların üzerine çıkarken, ABD ham petrolü 71 dolara yakın seyrediyor.

Ham petrolün yükselişi, Orta Doğu’nun küresel tedarikin yaklaşık üçte birini oluşturması göz önüne alındığında yatırımcıların dünyanın en önemli emtiasına yenilenmiş bir risk primi fiyatlandırmasını yansıtıyor.

İsrail ve İran, yaklaşık bir yıl önce Tahran destekli Hamas’a karşı Gazze’de başlayan savaştan bu yana karşı karşıya gelse de, petrol üretiminde gerçek kesintiler olmadığı için önceki artışlar kısa ömürlü oldu.

Orta Doğu’daki gerginlikler, geçen hafta Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinden sonra belirgin şekilde arttı. İsrail Başbakanı Netanyahu, İran’ın büyük bir hata yaptığını ve “bunun bedelini ödeyeceğini” söyledi.