EKONOMİ & FİNANS

Petrol geçen haftaki sert yükselişinin ardından geriledi

Petrol geçen hafta Ocak 2023'ten bu yana en sert yükselişini gerçekleştirmesinin ardından haftanın ilk işlem gününde gerileme gösterdi.

Brent petrol, geçen hafta Ocak 2023'ten bu yana en büyük sıçramasını yaptıktan sonra varil başına 78 doların altına düştü, ABD ham petrolü ise 74 dolara yakın seyrediyor.

Orta Doğu, İsrail'in hafta sonu kuzey Gazze'ye asker göndermesi ve Lübnan'da hava saldırıları ve sınırlı kara manevralarını sürdürmesiyle gerginliğini koruyor.

İran'ın İsrail'e saldırısı, Orta Doğu'da tam kapsamlı bir savaş korkusu yarattı ve opsiyon piyasasında bir dizi eyleme yol açtı. Talep görünümü ve aşırı arzla ilgili sorular piyasayı meşgul etmeye devam ediyor.

ABD Başkanı Biden ise 4 Ekim’de yaptığı açıklamada, İsrail'in İran'a ne şekilde tepki vereceği hususunda halen net karar vermediğini belirterek, "Eğer onların yerinde olsam petrol sahalarından farklı alternatifleri düşünürdüm." ifadelerini kullandı.

Singapur'daki IG Asia Pte'de Piyasa Stratejisti olan Yeap Jun Rong, işlemcilerin Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili netlik beklemesiyle piyasanın "şimdilik beklemede" olduğunu söyledi. Rong, İran'ın enerji altyapısına gelebilecek herhangi bir darbenin "Brent ham petrol fiyatlarının 80 dolar seviyesinin üzerine çıkmasına neden olabilir." dedi.

Goldman Sachs Group Inc. yayımladığı bir notta İran'ın petrol arzı aksarsa Brent'in 90 dolarlara yükselebileceğini tahmin etti. Ancak JPMorgan Chase & Co., Tahran'ın enerji tesislerine saldırmanın tercih edilen hareket tarzı olmayacağını söyledi. Öte yandan Suudi Arabistan, Asya'daki alıcılar için ana petrol fiyatını beklenenden daha fazla artırırken, aynı anda ABD ve Avrupa pazarlarına ihraç edilen tüm sınıfların fiyatlarını düşürdü.