Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mezunlarla İletişim ve Kariyer Araştırma Müdürlüğü (MİKA) tarafından fakülte ve yüksekokullarla iş birliği içerisinde her yıl organize edilen Uluslararası Kariyer Günleri’nin 11’incisi, DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik ve Kimya Bölümleri’nde düzenlenen seminer ile devam etti. İngiliz Kraliyet Bilimler Akademisi Kimya Topluluğu Danışman Üyesi, Türkiye Bilimler Akademisi Asil Üyesi ve TÜBİTAK Bilim Ödüllü Prof. Dr. Mustafa Reşat Apak, DAÜ Fizik ve Kimya Bölümleri öğrencilerine seminer verdi. Türkiye’nin en ünlü Analitik Kimya Profesörlerinden biri olan Prof. Dr. Apak, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevlerini de yürütmüştür.
Seminer Büyük İlgi Gördü
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özarslan, Prof. Dr. Apak gibi çok önemli bir bilim insanının DAÜ’ye gelmesi ve konuşma yapacak olması nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ardından Prof. Dr. Apak, “Analitik Uygulamalar için Sensör ve Nanosensör Tasarımının İlkeleri” başlıklı konuşmasını yaptı. Prof. Dr. Mustafa Reşat Apak, yalnızca bilgi aktarmadaki başarısıyla değil; aynı zamanda sahip olduğu genel kültür seviyesi, alanına duyduğu derin sevgi, dinleyici ile kurduğu iletişim ve özellikle konuşmasını iki dilde (hem İngilizce hem de Türkçe) yürütebilmesiyle dinleyicileri kendisine hayran bırakarak aynı zamanda “Kimyada Lisansüstü Öğrenim Gören Öğrencilere Pratik Tavsiyeler” üzerine söyleşi de gerçekleştirdi. Konuşması oldukça ilgi toplayan Prof. Dr. Mustafa Reşat Apak, kendisine soru yöneltmek isteyenleri dikkatle dinledi ve cevapladı. Söyleşi, DAÜ Fizik ve Kimya Bölümleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İzzet Sakallı’nın, Prof. Dr. Mustafa Reşat Apak’a teşekkür plaketi takdim etmesi ile son buldu.
Prof. Dr. Mustafa Reşat Apak Kimdir?
Profesör Reşat Apak, 29 yıldır İstanbul Üniversitesi’nde Analitik Kimya Profesörü olarak çalışmaktadır. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevlerini yürütmektedir. Aynı üniversitede Analitik Kimya Anabilim Dalı ve Gıda Antioksidanları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yöneticiliğini yaptı. Halen Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ve IUC Rektörlüğü tarafından ortaklaşa sağlanan araştırma ve öğretim sözleşmesi kapsamında çalışmaktadır. Halen IUPAC: Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimyacılar Birliği Analitik Kimya Bölümü’nde en yüksek üyelik sıfatıyla Türkiye temsilcisidir. Prof. Dr. Apak, antioksidan analizi üzerine 306 hakemli araştırma makalesi, 17 kitap bölümü ve incelemesi, üç ders kitabı ve bir ders kitabının yazarıdır. En yüksek etkiye sahip deneysel analitik bilimler dergisinde 9 makale ve ACS-Sensors’ta 1 makale yazmıştır. Prof. Dr. Apak, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TUBA) asli üyesi olmasının yanında İngiliz kraliyet Bilimler Akademisi Kimya Topluluğu (RSC) Danışman Üyesidir. Aynı zamanda Kimya Bilimine katkısından dolayı Türkiye’nin en prestijli bilim ödülü olan TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibidir. Prof. Dr. Apak, önde gelen iki makalesi 3,700’den fazla atıf alan CUPRAC antioksidan kapasite belirleme yönteminin bulucusudur. Aynı zamanda sahada ilk Türk çoklu patlayıcı algılama test kitini üretmiştir. Çoğu öğretim elemanının ofislerine bizzat gelemediği 2020-22 pandemi yıllarında, Prof. Dr. Apak, laboratuvarlarını Türkiye’nin her yerinden tüm lisans, yüksek lisans ve lisansüstü öğrencilerine açık tutması ve 54 araştırma makalesi yayınlamasıyla örnek alınması gereken bir Bilim İnsanı olduğunu göstermiştir.