Dördüncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye takımlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) takımlarıyla spor dallarında dostluk maçı yapma cesaretini bile gösteremediği bir dönemde, Kıbrıs Rum tarafının KKTC'yi resmen tanımasını beklemenin “abesle iştigal” olduğunu ifade etti.
Akıncı, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, çözüm sürecini gerçekten hedefleyenlerin, her iki toplumda da tabandan gelen ve çözüm konusunda aynı anlayışa sahip güçlü bir sivil toplum hareketi oluşturma gerekliliğine dikkat çekti.
Açıklamasında, “Tüm spor dallarında Türkiye takımlarının KKTC takımları ile dostluk maçı yapma cesaretini bile gösteremedikleri bir ortamda, Kıbrıs Rum tarafının cesur kararlar alıp KKTC'yi tanımasını beklemek abesle iştigaldir,” diyen Akıncı, çözümün ancak yıllar içinde masada biriken deneyimlerle sonuçlanabileceğini belirtti.
Akıncı, çözüm için önerilen federal yapıyı da şu şekilde tanımladı: “İçte iki devlet, Anayasa’nın öngöreceği geniş yetkilerle yerini alacaktır. Dışta ise tek uluslararası kimlik ve temsiliyet sağlanacaktır. Merkezi yönetimde ortak devletin birliğini sağlayacak sınırlı yetkiler olacak ve kararlar, siyasal eşitlik ve etkin katılım çerçevesinde alınacaktır.”
Ancak, Kıbrıs Rum liderliğinin sergilediği olumsuz tavırlara da değinen Akıncı, 2004 referandumu ve 2017 Crans Montana görüşmelerindeki tecrübelerin ışığında, yakın bir gelecekte karşılıklı kabul görecek bir çözümün olasılığının düşük olduğunu vurguladı. Zamanın çözüm şansını azalttığını belirten Akıncı, çözüm yönündeki çabaların daha fazla sivil toplum hareketiyle desteklenmesi gerektiğini belirtti.