Nikos Hristodulidis, ülkesinin yolsuzluk konusundaki imajını Meksika'ya benzetti Nikos Hristodulidis, ülkesinin yolsuzluk konusundaki imajını Meksika'ya benzetti

Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Murat Ziazikov, Rus Haber Ajansı TASS’a verdiği röportajda Kıbrıs sorunu, KKTC’deki Rus Konsolosluğu’nun faaliyetleri ve AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Güney Kıbrıs'taki Alithia gazetesi ve diğer basın organları, Ziazikov’un açıklamalarına geniş yer verdi.

Ziazikov, Kıbrıs sorununun çözümünün son derece hassas ve karmaşık bir konu olduğunu belirterek, Doğu Akdeniz’in güvenlik ve istikrarı için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, Kıbrıs sorununa dair “her iki toplumun haklı endişe ve çıkarlarını gözeten, BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayanan adil ve kalıcı bir çözümü desteklediklerini” ifade etti.

Büyükelçi Ziazikov, Rusya’nın KKTC’deki konsolosluk faaliyetlerine de değinerek, geçtiğimiz Ağustos ayında açılan Rus Konsolosluğu’nun, adanın kuzeyinde yaşayan 50 binden fazla Rus vatandaşına hizmet vermesi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Ziazikov, konsolosluğun yakın tarihte 10 bininci kişiye hizmet sunduğunu da ekledi.

Röportajda, AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara da değinen Ziazikov, bu yaptırımların Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere ciddi zarar verdiğini belirtti. Ayrıca, Güney Kıbrıs’taki birçok çevrenin, halkın ve diplomatların, bu yaptırımların olumsuz etkilerinden endişe duyduklarını ifade etti.

Editör: Melihat Haksız