TMT dönemiyle ilgili birçok belgenin yer aldığı İlter Kırmızı’nın anıları olan “Bir Sır Adam” kitabına TMT Mücahitler Derneği’nden tepki geldi.
Kitap yazarlarının görüşlerine gelen eleştiriler kitap yazarlarından birinin bir gazeteye verdiği demeç üzerinden yapıldı. TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar imzasını taşıyan açıklama şöyle:

Ombudsmanın 37’nci dönem raporu kamuoyuyla paylaşıldı Ombudsmanın 37’nci dönem raporu kamuoyuyla paylaşıldı

“Silah arkadaşımız İlter Kırmızı’nın Milli direniş örgütümüz TMT’deki görevleri ile ilgili anılarını anlattığı “Bir Sır adam” adlı kitabını okuduk.
Üzülerek belirtmek isteriz ki, anıları kaleme alan tarih öğretmenleri Güven Uludağ ve Koral Özkoraltay, silah arkadaşımızın anlattığı görev anılarını, TMT ile TMT’cilerin insan üstü fedakarlıklarını ve Bayraktarımız rahmetli Kenan Çoygun Paşan’nın üstün liderlik yeteneklerini, kendi çarpık ideolojileri uğruna çarpıtmışlar ve saptırmışlardır.
Silah arkadaşımızın anılarını çarpıtıp saptırmak için, anılar kaleme alma misyonunun dışına çıkarak her bölümün sonuna “yazar görüşü” başlığı altında kendi yanlış, çarpık, ideolojik ve gerçekdışı yorumlar eklemişlerdir.
Hiçbir anı kitabında rastlanmayan bu müdahalenin amacı, hiç şüphesiz silah arkadaşımızın anılarında vurguladığı TMT’nin halkın bağrından çıkan, kendi insanlarımızın oluşturulduğu bir milli Mukavemet örgütü olduğunu, TMT’cilerin canı pahasına görev yapan çok fedakar Mukavemetçiler olduğu gerçeğini ve TMT’nin, Bayraktarının liderliğinde çok başarılı bir halk direnişi yarattığı olgusunu gizlemektir
İki sözde tarih öğretmeni, TMT’yi TMT’cilerin fedakarlıklarını öğrenmek isteyecek okuyucuya, “yazarın görüşü” adı altında kendi çarpık ideolojilerini sayfa sayfa okumayı dayatmışlardır.
Daha da vahimi, 22 Mayıs 2023 tarihli “Bugün Kıbrıs” adlı İnternet gazetesinde yer alan bir söyleşilerinde silah arkadaşımız İlter Kırmızı’nın anılarına atıfta bulunarak
1. Milliyetçilerin yalancı olduğu,
2. TMT’nin, 1963 öncesinde barışın korunmasından rahatsız olduğu,
3. Kıbrıs Türkleri’nin1963-1974 döneminde gerçekte mağdur olmadıkları, ama mağdur edebiyatı yapıldığı
4. Lefkoşa’da hiçbir ciddi çatışmanın olmadığı, 25 Aralık sonrasında barış olduğu ve başka hiçbir çatışma olmadığı
5. Limasol’da ise biraz çatışma olduğu ve başka bölgelerde hiçbir çatışma olmadığı,
6. Silah ve cephanemizin olmadığının yalan olduğu, bol silah ve cephanemizin olduğu
7. Bölgelere silah ve cephane nakli konusunda hiçbir sıkıntının olmadığı,
8. Adada hiçbir sorun olmadığı ve AKRİTAS PLANI’nın da yalan olduğu
9. Rum saldırılarının planlı olmadığı ve küçük Kaymaklı kasabasının da sırf mağduriyet yaşanması için gerek yokken, TMT tarafından gerksiz yere boşaltıldığı,
10. TMT’cilerin bugün, boşuna mücadele ettiklerine inandıkları vb… gibi tarihi gerçeklere ters, uydurma, art niyetli, Rum propagandasına hizmet eden safsatalar dile getirmişlerdir.
Bu iddialar üzerine davetimiz üzere derneğimize gelen silah arkadaşımız İlter Kırmızı ile iki toplantı gerçekleştirilmiştir. Mücadele arkadaşımız Sn. İlter Kırmızı sözde iki tarih öğretmeninin “BUGÜN KIBRIS” gazetesinde yayınlanan iddialarının ve anı kitabı içine monte ettikleri kendi çarpık ideolojik görüşlerinin tarihi gerçeklere ters olduğunu, iddiaların tamamı ise söz konusu iki tarih öğtermenine ait olduğunu ve asla kendisini bağlamadığını yönetim kurulu üyelerimiz önünde açık ve samimi şekilde ifade etmiştir.
Silah arkadaşımız toplantımızda ayrıca, “Kitabımda söylemediğim şeyleri, bana atıf yaparak söylemeleri doğru değildir. Bu iddiaların tümünü reddederim. Milli Mukavemet örgütümüz TMT içinde yaptığım tüm görevlerime gururla ve şerefle sahip çıkıyorum .AKRİTAS PLANI gerçektir ve Kıbrıs Türk Halkı, ENOSİS amaçlı Rum saldırılarının mağdurudur. Çok çile çekmiştir ve Anavatan’ın yaptığı1974 Barış Harekatı ile canını kurtararak özgürlük ve güvenliğe kavuşmuştur.” demiştir.
Si…

Editör: TE Bilisim