Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak Meclis Başkanlığı'nın Genel Kurul’a sunuşlarına yer verildi.

2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısının Genel Kurul’da 27 Aralık 2022- 6 Ocak 2023 tarihleri arasında yapılması kararı Genel Kurulda oylanarak oy birliğiyle onaylandı.

Daha sonra Genel Kurul çalışmalarına 15 gün ara verilmesine ilk birleşimin 27 Aralık 2022 tarihinde yapılması kararı oylandı ve oy birliğiyle onaylandı.

Ardından “2017 Mali Yılı Kesin Hesap Yasa Tasarısı ve Sayıştay Başkanlığının 2017 Mali Yılı Bütçesi Kesin Hesap Genel Uygunluk Bildirimine (Y.T. No:61/2/2018-S.R. No:22/2/2019) ilişkin Raporu” ele alındı.

İlgili komite raporunun okunmasının ardından tasarı oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.

Daha sonra güncel konuşmalara geçildi.

-Barçın

İlk olarak CTP Milletvekili Devrim Barçın, “Hükümetin iyi artış yapılacak yalanı ve asgari ücretin belirlenmemesi sorunu” başlıklı konuşma yaptı.

Başbakan Ünal Üstel’in basına “iyi artış yapılacak” açıklaması yaptığını söyleyerek bunu “abuk sabuk bir söylem” olarak tanımlayan Barçın, enflasyona çözüm üretmeyenlerin oluşan hayat pahalılığının kamu çalışanlarının maaşına yansıtılmasını, “iyi artış” olarak tanımlanmasını eleştirdi.

Başbakan Üstel’i özel sektör emekçilerine hayat pahalılığının yansıtılacağını söyleyerek yalan söylemekle suçlayan Barçın, hayat pahalılığının yüzde 86,14 olduğunu ancak yansıtılan rakamın bu olmadığını dile getirdi, bu şekilde bir tarih yazıldığını söyledi.

CTP hükümeti döneminde enflasyonun da üzerinde bir asgari ücret artışı yapıldığını ancak şu anda hayat pahalılığı oranında bile artış yapılmadığını söyleyen Barçın, “Siz asgari ücretliyi yüzde 15 çalıyorsunuz” dedi.

Asgari ücret artarsa aynı oranda mal ve hizmetlerin fiyatı da artar söyleminin yalan olduğunu ifade eden Barçın, mal ve hizmet fiyatlarını yaratan tek şeyin bu olmadığını anlattı.

Barçın özel sektör emekçisinin alım gücü olması gereken noktaya getirilmezse mal ve hizmetlerin satışının bundan etkileneceğini de dile getirdi.

Esnafa prim desteği verilmesi için kaynak olduğunu ancak şu anda bunun “yandaş istihdamı” için kullanıldığını söyleyen Barçın, yapılan bazı açıklamaları da eleştirerek “bizim üreticimiz anarşist değildir” dedi, ürünlerin referans fiyatlarının açıklanmasını istedi.

Maliye Bakanı'nın, maaş geriliği olan belediye emekçilerine, seçim yasağının kalkmasıyla, kendi adayı kazanırsa 4 maaş birden ödeyeceğini söylediğini ifade eden Barçın bunun öncelikle seçim yasaklarına aykırı olduğunu anlatarak sonrasında bu ödemenin hangi kaynaktan yapılacağını sordu.

Barçın CTP adaylarının kazanması halinde ödeme geriliği olan belediyelerdeki yapısal sorunların çözüleceğini de ifade etti.

Editör: TE Bilisim