DÜNYA

Mahsa Amini protestoları ölüm cezalarına rağmen sürüyor

İran'ın başkenti Tahran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başörtüsünü kurallara uygun bağlamadığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından komalık halde kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar son bulmadı. 16 Eylül'den beri süren protestolarda şimdiye kadar çok sayıda gösterici hayatını kaybetti, binlerce kişi ise gözaltına alındı. İran rejimi, protestocuları, 'isyan çıkarmak'la suçladı ve birçok protestocuyu yargılamaya başladı. Yargılamalarda Tahran Devrim Mahkemesi bir kişiye daha idam cezası verdi.

İran Yargı Erkine bağlı Mizan Haber Ajansında yayımlanan haberde, Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei’nin talimatıyla, "süratle, adalet ve hukuka dayalı şekilde soruşturma sürecinin başlatıldığı ve sanıkların yargılanmasına devam edildiği" belirtildi.

PROTESTOLARDA İLK İDAM CEZASI

Pazar günü, Tahran Devrim Mahkemesi'nce sanıklardan birinin idam cezasına, 5 sanığın ise 5 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldığı hatırlatılan haberde, kimlik bilgileri belirtilmeksizin, Tahran Devrim Mahkemesi'nin, 1 göstericiye daha “korku ve infiale sebep olacak şekilde ateşsiz silah kullanmak suretiyle devlete savaş açmak" suçundan idam cezası verdiği, karara yönelik temyiz yolunun açık olduğu bildirildi.

Bu kararla, Mahsa Amini protestolarına katıldıkları gerekçesiyle idam cezası verilen kişi sayısı ikiye yükseldi.

MAHSA AMİNİ'NİN ÖLÜMÜ VE PROTESTOLAR

Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Amini’nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze merasimi sonrasında başlayan gösteriler ülke geneline yayılmıştı.

Tahran Emniyet Müdürlüğü Mahsa Amini’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti.