KIBRIS

KTÖS'ten eğitim sistemi üzerine eleştiri: Külliye mi, okul mu?

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, eğitim sistemindeki ihmal ve yetersizliklere dikkat çekmek amacıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı. Maviş açıklamasında, iki fotoğraf arasındaki farklar üzerinden eğitimdeki önceliklerin göz ardı edilmesini eleştirdi.

Maviş, "Birinci fotoğrafta ülkenin ihtiyacı olan bir okul harabe haldeyken, ikinci fotoğrafta ihtiyaç olmayan bir külliye ihtişamla yükseliyor" diyerek, eğitim altyapısının yetersizliğine vurgu yaptı.

Maviş açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Birinci fotoğrafta okulun yıkıntı halinde bırakıldığı, ikinci fotoğrafta ise külliye inşaatının hızla devam ettiği görülüyor.

Harabe haldeki okullara bütçe ayrılmazken, külliye için 2 milyar 497 milyon TL harcama yapıldı ve bu proje için 'İç Mekan Düzenleme, Cami Tamamlama ve Otopark ile Sosyal Donatıların İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi' adı altında 1 milyar 998 milyon TL’ye pazarlık usulü ihale edildi. Külliye maliyeti toplamda 4 milyar 495 milyon TL’ye ulaştı.

Okulun yıkıntı hali, kamusal eğitime verilen değeri yansıtırken, külliye ise kişisel prestij kaygısını ortaya koyuyor.

Eğitimin yıkıntı halinde bırakılmasının, toplumun geleceğini tehlikeye attığını belirten Maviş, "Bir tarafta halk için yıkıntı haldeki bir okul, diğer yanda sadece seçkin bir kitleye hitap eden gösterişli bir külliye var." ifadelerini kullandı.

Kamusal eğitim kurumlarının ihmal edilirken külliye inşaatının çok kısa bir sürede tamamlandığına dikkat çeken Maviş, açıklamasının sonunda, "Bu iki fotoğraf arasındaki farklar, eğitim sistemimize verilen önemi ve kamusal kaynakların nasıl kullanıldığını açıkça gözler önüne seriyor. Ülkemizin geleceği için eğitimin önceliklendirilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz çünkü çocuklarımızın geleceği, gösterişten daha önemlidir." şeklinde konuştu.

Açıklamada bonus olarak, İMO verilerine göre standart bir okulun m² maliyetinin 25 bin 615 TL olduğu, bin 800 metrekare standart bir okulun maliyetinin ise 46.1 milyon TL olduğu bilgisi verildi. Külliye maliyeti ile 97 okul yapılabileceği vurgulandı.