KKTC'deki eski Rum mallarının ticaretine müdahil olan bir İsrailli, geçtiğimiz gün Baf Havalimanı'nda tutuklandı. Politis gazetesi, “Gasp Davalarıyla İlgili Bulmacaya Bir Parça Daha Eklendi - İsraillinin Ağır Ceza Mahkemesinde Yargılanması Bekleniyor” başlığıyla verdiği haberde, bu yıl yaşanan üçüncü tutuklamanın, Rum hükümetinin tutumunda bir değişiklik olduğunu öne sürdü.

Tutuklanan şahsın, Limasol'da çalışan ve burada yaşayan 25 yaşındaki bir İsrailli olduğu belirtildi. İsrailli, ülkeden ayrılmak üzere olduğu sırada Baf Havalimanı'nda tutuklandı ve Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesi'ne sevk edildi. Şahıs hakkında 5 gün gözaltında kalma kararı verildi

Rum polisinin elde ettiği bilgilere göre, 25 yaşındaki İsrailli şahıs, sosyal medyada “Karava’da” bulunan bir evin satışının reklamını yapmış. Evin Kıbrıslı Rum sahibi, bu ilanlardan haberdar olarak Rum polisini bilgilendirmiş. Şahıs, başka bir Avrupa ülkesine seyahat etmek için Baf Havalimanı'na giderken, aleyhindeki tutuklama emri uyarınca yakalandı.

Polis sorgusunda, İsraillinin evin bir Kıbrıslı Rum'a ait olduğunu bilmediğini söylediği, ancak evin alıcısı olmadığı belirlenmiş. Rum Yönetimi yetkilileri, bu olayın münferit bir durum olup olmadığını ya da İsraillinin KKTC’deki taşınmazlar için müşteri çekmekle ilgilenip ilgilenmediğini araştırıyor.

Şahıs hakkında başkasına ait taşınmazlarda hileli işlemler yapmak, hukuka aykırı olarak taşınmaz bulundurmak, kara para aklama gibi suçlardan dava açılması planlanıyor. Davanın önümüzdeki pazartesi veya salı günü dosyalanması ve kişinin merkezi cezaevinde yargılanmayı beklemesi bekleniyor.

Hasipoğlu: UBP tarihinin en büyük kurultayına hazır Hasipoğlu: UBP tarihinin en büyük kurultayına hazır

Politis, “Özel Birim” başlıklı haberinde Rum polisinin KKTC'deki eski Rum mallarının gasp edilmesiyle ilgili davalar için özel bir birim kurduğunu ve bu birimin mevcut davaları araştırdığını duyurdu. Ayrıca, KKTC’deki büyük kalkınma projeleri ve mülk sahiplerinden alınan ifadelerle ilgili bilgiler elde edildiği belirtiliyor.

Fileleftheros gazetesi, “Kıbrıslı Rumların Karava’daki Evini Facebook’ta Satıyordu” başlığıyla, Facebook ve Instagram'da evin satışıyla ilgili reklam yapıldığını bildirdi. Facebook'taki hesaplardan birinin 25 yaşındaki İsrailli şahsa ait olduğu tespit edildi. Satışa sunulan mülkün, dört Kıbrıslı Rum’a ait olduğu ve 1974 öncesinde bir evin bulunduğu öne sürüldü.

Editör: Melihat Haksız