Ekim 2021'de seçilmesinden bu yana Washington'a yaptığı ilk gezide Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida, Yediler Grubu'nun (G7) Almanya hariç tüm üyelerinin liderlerini ziyaret etti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı durmanın önemini vurgulayan Japonya Hükümet Başkanı, statükonun tek taraflı değişimine karşı bir şey yapılmazsa aynı şeyin başka yerlerde de gerçekleşeceğini savundu.

''UKRAYNA YARININ DOĞU ASYA'SI OLABİLİR''

Japonya Başbakanı, güvenlik endişelerini "ayrılmaz bütün" diye nitelendirdiği basın toplantısında, "Ukrayna yarının Doğu Asya'sı olabilir" dedi. Kişida, "Japonya çevresindeki durum, Doğu Çin Denizi'yle Güney Çin Denizi'ndeki statükoyu tek taraflı olarak zorla değiştirme girişimlerinin ve Kuzey Kore'nin nükleer ve füze faaliyetlerinin hareketlenmesiyle giderek daha da ciddileşiyor" diye ekledi.

Japonya Başbakanı, Çin'in Tayvan çevresinde artan iddialı tutumuna atıfta bulunuyordu. Geçen yıl ağustosta Tayvan çevresindeki büyük askeri tatbikatlar kapsamında Çin'in attığı 5 füzenin, Japonya sularına düşmesiyle kendi kendini yöneten adaya destek veren komşu ülkeye bariz bir uyarıda bulunulmuştu.

Tayvan, 1949'daki iç savaşın ardından anakaradan ayrılmasından bu yana kendi kendini yöneten bir demokrasi olmasına rağmen Çin, adanın ulusal topraklarının parçası olduğunu iddia ediyor. Askeri faaliyetlerini güçlendiren Pekin, Tayvan'ın gözünü korkutmak için adaya düzenli olarak birkaç savaş uçağı ve gemi gönderiyor.