Fiyatlar dengelenmeli…

 Bafra Zeytinyağları Direktörü Gazi Akıncı, raflardaki zeytinyağı fiyatlarını dengelemek için zaman zaman devlet kontrolünde zeytinyağı ithalatına izin verilmesi gerektiğini belirterek “Bu yıl ürün var. Önlem alınmazsa tüketiciye ulaşacağı yağın litre fiyatı bin TL dolaylarında olacak. Bu çok yüksek bir rakam.” dedi.

Sahte zeytinyağına dikkat… 

Zeytin, Zeytinyağı Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Burhan Bardak, fiyatların arttığını belirterek,  sahte zeytinyağlarına karşı vatandaşlara uyarıda bulundu. Piyasada satışa sunulan düşük fiyatlı etiketsiz yağlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Bardak, “Halk, etiketsiz ürünlerden uzak durmalıdır.”  vurgusu yaptı.

Yemeklerin, salataların vazgeçilmezi olan saf zeytinyağının bu yılkı fiyatları cep yakacağa benziyor.

Zeytin hasadı başladı ancak yeni sezona dair rekolte beklentisi oldukça düşük. Bu durum var olan ürünün fiyatının yüksek olacağı yorumlarını beraberinde getiriyor.

Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamada ‘ürün az’ vurgusu yaparken; bu durumun zeytinyağı rekoltesini de olumsuz etkileyeceği endişesi yaratıyor.

Geçtiğimiz yılın hasadından elde edilen saf zeytinyağının marketlerde satış fiyatı şimdilerde 700-800 TL bandında seyrederken; bu yılki hasattan elde edilen zeytinyağının litre fiyatının ise bin TL’yi bulacağı öngörülüyor.

Konu ile ilgili KIBRIS’a konuşan Zeytin, Zeytinyağı Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ZEYSAN) Başkanı Burhan Bardak, bu yılki rekolte az olduğu için ileriki aylarda zeytinyağı eksikliğinin yaşanabileceğine dikkat çekerek “Tüm fabrikalar açık, zeytinyağı çekimleri başladı. Yıl sonuna kadar fabrikalar açık olacak.” dedi.

Bafra Gıda LTD. Direktörü Gazi Akıncı,  kısa vadede raflardaki zeytinyağı fiyatlarını dengelemek için devlet kontrolünde zeytinyağı ithalatına izin verilmesi gerektiğini söyleyerek uzun vadede yapılması gerekenlerin ise; zeytinyağı ağaçlarını kesmemek ve zeytin ağaçlarının sayısını arttırmak olduğunu açıkladı.

Bardak: Zeytinyağı rekoltesini de etkileyecek

  

ZEYSAN Başkanı Burhan Bardak, zeytin sezonunun başladığını ve şu an herkesin zeytin topladığını belirterek “Çakıstezi yapan yaptı şimdi zeytinyağı için toplama yapılıyor. Tüm fabrikalar açık, zeytinyağı çekimleri başladı. Yıl sonuna kadar fabrikalar açık olacak zeytinyağları çekilmeye devam edilecek.” dedi.

Bardak, geçmiş yıllara kıyasla bu sene ülke genelinde rekolte bakımından daha zayıf bir sene beklediklerini söyleyerek rekoltenin daha az olmasının zeytinyağı rekoltesini de etkileyeceğine dikkat çekti.

Rekolte az olduğu için ileriki aylarda zeytinyağı eksikliğinin de yaşanabileceğine vurgu yapan Bardak, hasadın devam ettiğini ve ileriki günlerde rekoltenin ne olacağının netleşeceğini kaydetti.

“Düşük fiyatlı etiketsiz yağlara dikkat!”

DAÜ VYK ve DAÜ Rektörlüğü’nden önemli açıklama DAÜ VYK ve DAÜ Rektörlüğü’nden önemli açıklama

Bardak, zeytinyağı satış fiyatının fabrikalarda ve piyasada farklılık gösterdiğine işaret ederek “Şu an fabrikalarda saf zeytinyağı fiyatının 5 litresi yaklaşık 2 bin 500 TL bandında değişiyor. Geçen yıl 5 litresi bin 500 TL civarındaydı.” dedi.

Sahte zeytinyağlarına karşı vatandaşlara uyarıda bulunan ve piyasada satışa sunulan düşük fiyatlı etiketsiz yağlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Bardak, “Piyasada saf zeytinyağları olduğu gibi sahte yağları olduğu da unutulmamalı. Halk, etiketsiz ürünlerden uzak durmalıdır.”  vurgusu yaptı.

Akıncı: Ürün yok, fiyatlar yüksek

Bafra Zeytinyağları Direktörü Gazi Akıncı, “Sezon devam ediyor, ürün yok, fiyatlar yüksek. Yükselmeye de devam ediyor.” diyerek yeni sezon zeytinyağının market satış fiyatının yaklaşık bin TL olmasını beklediklerini açıkladı.

Akıncı, fabrikaların üreticiden aldığı zeytinyağının litre fiyatının 450 TL bandında olduğunu belirterek “Üretici yani çiftçi zeytinini topluyor fabrikalarda yağını çıkarıyor. Fabrikalar da şu an bu yağı üreticiden 450 TL’ye alıyor ki bunun da 500 TL’yi bulacağı beklentisi var.”  dedi.

Üreticiden alınan zeytinyağının üstünde yüzde 2’den yüzde 5’e varan oranlarda posa olduğunu kaydeden Akıncı, bu posanın fiziksel bir işlemden geçerek süzülmek zorunda olduklarını anlattı:

“Posası alınan yağ şişeleniyor. Şişeleme, ambalaj, etiket ve işçilik maliyeti var. Az da olsa kâr marjı koyularak bu yağ toptancı dediğimiz tüccara satılıyor. Tüccar da aldığı ürünü markete satmadan önce kâr marjı eklemek zorunda. Market de bu ürüne kârını ekleyip tüketiciye satıyor. Fiyatın yükselmesinin sebebi de bu. Bu da aslında olağandır. Ancak birim fiyatı yüksek, zeytinyağı 500 TL’den üreticiden alındığında hiçbir işlem yapılmadığında bile yüzde 25 kâr marjı eklendiğinde bu fiyat 625 TL oluyor. Dolayısıyla herhangi bir önlem alınmazsa zeytinyağını litre fiyatının tüketiciye ulaşacağı fiyat litre başına bin TL dolaylarında olacak. Bu da tüketici için çok yüksek bir rakam. Bir litre zeytinyağının bin TL’ye markette satılması tarifi zor bir durum.”

Kısa ve uzun vadede önlemler

Akıncı, yerli üreticiyi korumak için ülkemizde zeytinyağının ithalatının yasak olduğunu hatırlatarak kısa ve uzun vadede alınması gereken önlemler olduğunu açıkladı.

Kısa vadede raflardaki zeytinyağı fiyatlarını dengelemek için devlet kontrolünde zeytinyağı ithalatına izin verilmesi gerektiğini savunan Akıncı şöyle devam etti:

“Zeytinyağının ithalatının yasak olması doğru bir uygulama. Ancak zeytinyağının olmadığı yıllarda Tarım Bakanlığı’nın izni ile kontrollü bir şekilde belli bir tonajda zeytinyağı ithalatı yapılabilir. Bu raflardaki zeytinyağı satış fiyatını dengeleyecektir. Şu anda dünya borsalarında zeytinyağı fiyatları bizden çok çok ucuz.  Bu sene buna ihtiyaç duyulacak. Ürün yok ve ürün olmadığı için fiyatlar yüksek. Dolayısıyla ithalat yapılması gerekiyor ki tüketici ürüne kavuşsun ve raftaki fiyatlar da biraz düşsün. Zaman zaman sektör içerisinde bu söylediklerime tepki gösterenler oluyor ama ben gerçekçi ve tüketiciyi korumak için açıklama yapıyorum. Derdim tüketicinin zeytinyağının litresini bin TL’ye almamasıdır.”

Akıncı, uzun vadede yapılması gerekenlerin ise; zeytinyağı ağaçlarını kesmemek ve zeytin ağaçlarının sayısını artırmak olduğunu söyleyerek “zeytin üretimini artırmamız lazım ki bu kadar pahalılık olmasın.” dedi.

“Geçen yılın zeytinyağı 600-800 TL’ye satılıyor”

Fabrikaların üreticiden aldığı zeytinyağının litre fiyatının şu an 450 TL bandında seyretmesine bağlı olarak zeytinyağı fiyatlarının market reyonlarında bin TL’ye yaklaşacağı beklentisini geçtiğimiz yıl ile kıyaslayan Akıncı, “Geçen sene de çok fazla ürün yoktu ve bir önceki seneye göre de fiyatlar yüksekti. Fabrikalar geçtiğimiz yıl yağı üreticilerden 300-350 TL dolaylarında alıyordu. Şimdilerde de geçen yılın zeytinyağı market satış fiyatı ortalama 600-800 TL arasında.” vurgusu yaptı.

“KDV sıfırlaması devam ediyor”

Bafra Zeytinyağları Direktörü Gazi Akıncı, geçtiğimiz yıl hükümetin Bakanlar Kurulu kararı ile bazı ürünlerde KDV’yi geçici olarak sıfırladığını hatırlatarak “KDV’nin sıfırlanması raf fiyatının tüketiciye daha uygun fiyata yansıması demektir. Zeytinyağında normalde yüzde 5 KDV vardı, bu geçici olarak sıfırlandı. Hâlâ aynı uygulama devam ediyor. Market KDV’siz alıyor tüketiciye de KDV’siz satıyor. Böylece bu ürüne ekstra bir maliyet eklenmiyor. Raf satış fiyatları da dengelenmiş oluyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi

Editör: Serap Okuducu