KKTC  Polis bülteninde yer alan olaylar KKTC Polis bülteninde yer alan olaylar

Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası, bugünkü Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantısına katılmayacaklarını duyurdu. Sendikadan yapılan açıklamada, her sektördeki çalışma koşullarının farklı olduğu belirtilerek, sektörel asgari ücret uygulamasına geçilmesi gerektiği ifade edildi. Daha önce de bu yönde kararlar alındığı, ancak uygulamanın gerçekleşmediği vurgulandı.

Ayrıca, yabancı uyruklu çalışanların belirlenen asgari ücretin %20-50 altında çalıştırılmasına dair siyasi sözler verilmesine rağmen, bu uygulamanın da hayata geçirilmediği kaydedildi.

KKTC'de brüt asgari ücretin 2013-2022 döneminde 400 Stg civarında belirlendiği, 2022-2023 döneminde 600 Stg, 2024'te ise 800 Stg'nin üstüne çıkmasının öngörüldüğü belirtildi. 2021 ve 2023 yıllarında yaşanan yüksek enflasyona rağmen, asgari ücrette yapılan artışların yetersiz kaldığı ifade edildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yasasının belirttiği kriterlerin toplantılarda dikkate alınmadığına dikkat çekilirken, bu durumun ekonomik değerlendirmeleri olumsuz etkilediği belirtildi. Sendika, yüksek asgari ücret seviyesinin rekabet edebilirliği zorlayacağına ve rekabet gücünü azaltacağına dikkat çekerek, toplantıya katılmama kararını aldıklarını açıkladı.

Sendika, tüm bu gerçeklerden hareketle refah ve huzurlu bir toplum hedefiyle çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.

Editör: Melihat Haksız