MELİHAT HAKSIZ

2013 yılında Kıbrıs’ın tek katı atık depolama alanı olarak kurulan Güngör Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi, yalnızca 12 yıl içinde kapasitesini doldurdu ve çevre felaketine yol açtı. 30 yıl boyunca dolması beklenen bu tesisin, bir dizi yangın ve denetimsiz atık yönetimi sonucu bugün işlevsiz hale gelmesi, bölgedeki çevreyi ve halk sağlığını tehdit eder duruma geldi.

Güngör’deki çöplük, 12 yıl içinde onlarca kez yangın çıkardı. Bu yangınlar haftalarca sürdü ve adanın birçok bölgesindeki halk, kimyasal dumanlara maruz kaldı. Her geçen gün büyüyen tehlike, kontrolsüz bir şekilde biriken atıkların neden olduğu büyük bir çevre krizine dönüştü.

ATIK AYRIŞTIRILMIYOR, ÇÖPLÜK YASA DIŞI MATERYALLERLE DOLDURULUYOR

Güngör’deki çöplükte, günde 750 tonun üzerinde çöp birikiyor ve hiçbir ayrıştırma işlemi yapılmıyor. Kimyasal atıklar ile evsel çöplerin karıştığı bu alana, yasa dışı olarak moloz ve budanan ağaçlar da atılmakta. Bu karmaşık atıklar, yangın riskini artırırken, bölgede müdahale edilecek bir düzenleme de bulunmuyor.

ŞERİFE GÜNDÜZ: CEZALAR VE YAPTIRIMLAR YETERSİZ

Kıbrıs Net Haber’e konuşan Prof. Dr. Şerife Gündüz, çevre felaketinin önüne geçmek için daha etkili ve caydırıcı yasal önlemler alınması gerektiğini söyledi. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde atık yönetiminin sıkı denetimlere tabi olduğunu belirten Gündüz, Kıbrıs’ta yaptırımların yetersiz olduğuna ve bu durumun çevreyi ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekti.

Gündüz, atık yönetiminde geri dönüşüm ve kaynağında azaltma gibi uygulamaların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Ambalaj Atıkları Tüzüğü kapsamında, kAr amacı gütmeyen bir geri dönüşüm şirketinin kurulması gerektiğini belirten Gündüz, çözümün yalnızca etkin bir atık yönetiminde olduğunu ifade etti.

Denizde fırtınamsı rüzgar bekleniyor Denizde fırtınamsı rüzgar bekleniyor

Fotoğraflar: Melihat HAKSIZ

Güngör 1Güngör 2Güngör 4-2Güngör 3

Muhabir: Melihat Haksız