Yüksek Anayasa Mahkemesi Çarşamba günü Sayıştay Başkanı Odysseas Michaelides'in görevden alınması yönünde karar verdi.

Mahkeme oybirliğiyle aldığı kararla Michaelides'in uygunsuz davranışı nedeniyle görevinden alınmasına karar vererek , üst düzey bir kurumsal çatışmaya dramatik bir son verdi.

Sekiz yargıçtan oluşan heyet, 209 sayfalık kararında, Michaelides'in davranışlarının makamından beklenen "asgari" standartları karşılamadığını ve "tamamen saygısızlık" gösterdiğini tespit etti.

Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkanı Antonis Liatsos, Michaelides'in "kendini gerektiği gibi sınırlamadığını" ve "kendini sınırlamaktan tamamen uzak durduğunu" söyledi.

Kararda, Michaelides ile Başsavcı George Savvides arasındaki altın pasaport planına ilişkin konular ve Başsavcı Yardımcısı hakkında Yolsuzlukla Mücadele Kurumu'na yapılan şikayet de dahil olmak üzere bir dizi anlaşmazlık ele alındı.

Mahkeme, Michaelides'in bu anlaşmazlıklardaki tutumunu uygunsuz buldu ve söyleminde ironi ve düşmanca tavır kullandığını, kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini ve objektiflikten uzak olduğunu belirtti.

Hakimler, Michaelides'in yolsuzlukla mücadele makamına yapılan şikâyeti ele alış biçiminde "başsavcı yardımcısının masumiyet hakkını vahşice ihlal ettiği" yönünde oybirliğiyle karar verdi.

Michaelides, bu tutumunun Hukuk Bürosu'ndan gelen tehdit algısının bir sonucu olduğunu savunurken, hakimler bu savunmayı reddetti.

Rum basını: Kıbrıs’la ilgili gayriresmi konferans 2025 başında Rum basını: Kıbrıs’la ilgili gayriresmi konferans 2025 başında

Dava, Başsavcı Savvides tarafından, Michaelides'in uygunsuz davranışları nedeniyle görevden alınması talebiyle nisan ayında açılmıştı.

Michaelides, Hukuk Bürosu ve diğer sektörlerde yolsuzluk iddiaları ve Başsavcının kendisine yönelik suçlamalar da dahil olmak üzere devlet kurumlarını sert bir şekilde eleştirmişti. Bu tekrarlanan kamusal suçlamalar, Michaelides'in uluslararası denetim kuruluşlarıyla iletişimiyle birlikte, Savvides tarafından Hukuk Bürosu ve devlet kurumlarına olan kamu güvenini baltalamak olarak görüldü.