KIBRIS

Fikri Toros: Yeni yol haritası, Kıbrıs sürecine umut aşılıyor

CTP Girne Milletvekili Fikri Toros, BM Genel Sekreteri Guterres’in öncülüğünde gerçekleşen liderler yemeği sonrası sosyal medyada yaptığı açıklamada, iki aşamalı yeni bir yol haritasının Kıbrıs sürecine ışık tuttuğunu belirtti.

CTP Girne Milletvekili Fikri Toros, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Kıbrıs Rum Lideri Nikos Hristodulidis arasında gerçekleştirilen yemek sonrası sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulundu.

Toros, 2017’deki Crans-Montana konferansının başarısızlığının ardından yaşanan çıkmazın aşılması için BM Genel Sekreteri tarafından iki aşamalı yeni bir yol haritasının hazırlandığını belirtti. Bu yeni girişimin, kapsamlı bir siyasi anlaşmaya ulaşılması için farklı bir yöntemsel yaklaşım sunduğunu ifade ederek sürece umut ışığı yaktığını vurguladı.

Toros, BM Genel Sekreteri tarafından yakın bir tarihte garantör ülkelerin de katılımıyla genişletilmiş gayri resmi bir toplantı düzenlenmesi konusunda mutabakat sağlandığını belirtti. Ayrıca, liderlerin ilave geçiş noktalarını içeren güven artırıcı önlemleri görüşmek üzere Kıbrıs’ta bir araya gelme konusunda anlaştıklarını ifade etti.

Guterres’in barışçıl bir çözüm konusundaki kararlılığını yinelediğini aktaran Toros, güven artırıcı önlemlerin enerji, iklim krizi, sağlık, doğal afetler ve sosyo-ekonomik ihtiyaçlar gibi konularda ada genelinde önemli bir rol oynayacağını vurguladı. Dolaşım özgürlüğünün temel bir hak olduğunu belirten Toros, toplumlar arası sosyo-kültürel ve ticari işbirliklerinin barış süreci için büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Son olarak, Toros, BM'deki gayri resmi toplantının sonuçlarını olumlu bulduğunu ve iki toplumlu, iki kesimli, siyasi eşitliğe dayalı federal çözümün yegâne gerçekçi model olduğunu ifade ederek, sonuç odaklı müzakerelerin devam edebilmesi için gerekli siyasi ortamın bir an önce oluşturulmasının liderlerin asgari sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: Melihat HAKSIZ