Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, gıda hakkının daha iyi bir yaşam ve gelecek için hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu yılki Dünya Gıda Günü temasının "Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı" olarak belirlendiğini hatırlatan Uluçam, gıdanın sadece beslenme açısından değil, insanların ve gezegenin sürdürülebilirliği için de merkezi bir rol oynadığını ifade etti.

Gıda güvencesinin sağlanmasının önemine değinen Uluçam, "Hızla artan nüfus, ekonomik gelişmeler, kentleşme ve iklim değişikliği gibi faktörler, gıda mevcudiyetini ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu nedenle, tarım politikalarımızı gözden geçirip, yerel üretimi destekleyen ve tüketiciye uygun fiyatlı gıdalar sunan sürdürülebilir bir yapı oluşturmalıyız" dedi.

İKLİM KRİZİ GIDA ARZINI TEHDİT EDİYOR

Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü (IFPRI) araştırmalarına atıfta bulunan Uluçam, iklim krizinin gıda üretimi üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Araştırmalara göre, dünya genelinde kişi başı gıda tüketiminin %4.6 oranında düşebileceğini belirten Uluçam, "Gelecekte daha az gıdayla daha fazla insanı doyurmak zorunda kalabiliriz. Bu nedenle, tarımsal üretime yönelik politikaların su kaynakları gibi kritik unsurlarla uyumlu bir şekilde planlanması elzemdir" dedi.

Guterres: Liderler arasında ortak zemin yok, gayriresmi genişletilmiş toplantı yapılacak Guterres: Liderler arasında ortak zemin yok, gayriresmi genişletilmiş toplantı yapılacak

Dünya genelinde toplam arazilerin %37’sinin tarım için kullanıldığını, ancak tarım arazilerinin %33’ünün çölleşme nedeniyle yok olduğunu vurgulayan Uluçam, toprak kayıplarının gıda üretiminde sürdürülebilir yöntemlerin önemini ortaya koyduğunu ifade etti.

TARIM ARAZİLERİNİN KORUNMASI GEREKİYOR

Dünya Gıda Günü’nün sadece besleyici ve çeşitli gıdaları kutlamak değil, aynı zamanda iklim ve biyoçeşitlilik krizinin gıda güvenliği üzerindeki etkilerini düşünme günü olduğunu belirten Uluçam, tarım arazilerinin korunması gerektiğini vurguladı. Uluçam, "Ülkemizin en büyük doğal kaynağı olan tarım arazilerimizi beton yığınına dönüştürmeden ve tarımdaki politikasızlığa kurban gitmeden korumamız şart. Bu amaçla bir an önce gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi en büyük beklentimizdir" dedi.

Dünya Gıda Günü vesilesiyle Uluçam, gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için tarımsal üretimi destekleyen politikaların, ülke kaynaklarının akılcı kullanımını içeren sürdürülebilir çözümlerle desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Melihat Haksız