Aydın Hikmet hayatını kaybetti Aydın Hikmet hayatını kaybetti

Erhürman: “Benzinde Fiyat İstikrar Fonu, 84 kuruştan 564 kuruşa çıktı”
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, benzinde Fiyat İstikrar Fonu’nun 84 kuruştan 564 kuruşa çıktığını söyledi, fiyatların neden düşmediğini sordu. Cumhuriyet Meclisi’nde benzin fiyatlarıyla ilgili konuşan Erhürman, “fiyatlara zam gelmedikçe mesele yok gibi okuyoruz” dedi. Son 20 gündür zam gelmediğini söyleyen Erhürman, benzinin fiyatına zam geldiğinde, ana muhalefet olarak “niye zam yaptınız” diye hiçbir zaman sormadıklarını kaydetti. Son 20 günde benzini takip ettiklerini söyleyen Erhürman, 20 gün önce fiyat istikrar fonuna 84 kuruş ödendiğini, bugün ise bu rakamın 565 kuruş olduğunu vurguladı. “84 kuruştan 564 kuruşa her bir litre başına 95 oktana ödenen vergi arttı” diyen Erhürman, fiyatların bu süreç içerisinde neden düşmediğini sordu.

Üniversiteler konusunda bir karar verilmeli

DAÜ meselesiyle ilgili de konuşan Erhürman, çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. Bu ülkedeki her kişinin, yüksek öğretimde kalitenin öne çıkarılması gerektiğini söylediğini belirten Erhürman, dünyadaki hiçbir “süper üniversitenin” dahi, bütün ihtiyacı olan gelirini, öğrencilerden aldığı harçlar üzerinden idame ettirmediğini vurguladı. Böyle çalışan bir üniversitenin kaliteye ulaşmasının da mümkün olmadığının altını çizen Erhürman, üniversiteler konusunda bir karar verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Üniversite konusundan bir karar verilmesi gerektiğine dikkat çeken Erhürman, “Bütün üniversiteleri niceliğe mi yönlendireceğiz yoksa pilot üniversite mi seçeceğiz?” diye sordu. Dünyada isim yapmış insanlara sunulacak olan imkanların, DAÜ’de görev yapmak için teşvik edici olması gerektiğine dikkat çeken Erhürman, “Mahalli gelirlerden hangi paysa, bilsin ki o payı akademik kriterleri yerine getirdiği takdirde alacak. Bugün DAÜ’de dünyada en etkili akademisyenler sıralamasına girenler var. Bu bizim için çok önemlidir. Bu konuya bu gözlükle bakılması gerektiğini özel olarak vurgulamak istedim” dedi.

Erhürman: Kelepçe uygulaması genel bir emrin sonucudur

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, “ilaç-reçete yolsuzluğu” yargı sürecinin sağlıklı yürütülmesinin önemine dikkat çekti, kelepçe uygulamasının “genel bir emir sonucu” ortaya çıktığını söyledi. “Tutuklama bir cezalandırma yöntemi değil, yargılama açısından bir emniyet tedbiridir” diyen Erhürman, bu sürecin “cezaya” dönüşmemesi gerektiğini vurguladı.
Erhürman, Meclis’te “ilaç-reçete yolsuzluğu” olarak bilinen konuyu gündeme getirdi. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, hassas süreçlerde, toplumun travmatize edilmemesi son derece yaşamsaldır” diye konuştu.

Erhürman: İnsanlar, sosyal sigorta reçetesi yazmaktan çekinir hale geldi

Toplumun temel gündem maddelerinden biri olan “ilaç reçete yolsuzluğu” olarak bilinen süreçte yaşananlarla ilgili konuşarak sözlerine başlayan Tufan Erhürman, “Ulaşabildiğimiz bilgiler, bu sürecin sonucunda, bazı insanların ciddi suçlar işlediği tespitinin yapılma ihtimalinin düşük olmadığını gösteriyor” dedi. Yargılama sürecinin sağlıklı yürütülmesinin önemine işaret eden Erhürman, bunun için de üzerlerine düşeni yapma yükümlülüğünde olduklarını kaydetti. Erhürman, “Böyle hassas süreçlerde, toplumun travmatize edilmemesi son derece yaşamsaldır” diye konuştu. İnsanların, sosyal sigorta reçetesi yazmaktan çekinir hale geldiğinden söz eden Erhürman, ekonomik sıkıntı ortamında söz konusu durumun yaşanmasının olumsuzluğundan bahsetti. Erhürman, söz konusu durumun, sürecin tramvatize edici bir şekilde yaşanmış olmasının kaynaklandığını belirtti. Sürecin sürekli olarak birilerini gündeme getiriyor olması, hekim camiasında da eczanelerde de ciddi bir travma yarattığını ifade eden Erhürman, Meclis olarak söz konusu duruma bakma zorunluluklarının olduğuna vurgu yaptı. Kelepçe uygulamasıyla ilgili de konuşan Erhürman, “Benim ulaşabildiğim bilgilere göre bu durum, bir genel emrin sonucudur” dedi.

“Bir komite kurup hücreleri inceleyelim”

Bu genel emrin ise kamuoyu baskısından türediğini söyleyen Erhürman, “Bu ceza soruşturması aşamasında kabul edilebilir bir şey değildir. Bir insana kelepçe, kaçma riski, zarar verme riski varsa takılır” dedi. Tutuklama kararının gerekçesinin de hukukta temel iki ilkeye dayandığını dile getiren Erhürman, “Tutuklama bir cezalandırma yöntemi değil, yargılama açısından bir emniyet tedbiridir. Adil yargılama açısından çok önemlidir tutuklama ama cezaya dönüşmemesi gerekir. Kaçma şüphesi ve delilleri karartma şüphesiyle tutuklama verilir. Bu ikisi yoksa, tutuklama vermek, bunu bir rutine bağlamak, masumiyet karnesini zedeleme noktasına kayabilir” ifadelerini kullandı. Hücre denilen yerdeki eksiklikler ile ilgili de konuşan Erhürman, “Bugüne kadar belki de hepimizin kör noktası oldu. Bu defa çok sayıda insan hücre denilen yere girip çıktığı ve oradaki deneyimini aktardığı için daha rahat konuşabiliyoruz. Tuvalet kullanamama sorunundan bahsediliyor. Genel hijyen şartlarını karşılayamama sorunundan bahsediliyor. Kitap talebinin dahi reddedildiğinden bahsediliyor. Bu bize bir görev yüklüyor. Her siyasi partiden bir komite belirleyip gidip görelim” çağrısında bulundu.