Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Meclis Başkanlığı seçimi sürecinde yaşananları satranç metaforuyla ele aldı. Arıklı, muhalefetin stratejik hamlelerde başarısız kalarak "çoban matı" durumuna düştüğünü vurguladı.

Meclisteki gelişmeleri detaylandıran Arıklı, özellikle CTP'nin tutumuna dikkat çekti. İlk gün iktidarın yaşadığı şoku aktaran Arıklı, “Aday değiştirip, değişen adayın 26 red oyu alması, şoku daha da artırdı.” dedi.

Hasan Hastürer: Rum polis, “Rum mallarının satış reklamını yayınladın mı ?” diye sordu Hasan Hastürer: Rum polis, “Rum mallarının satış reklamını yayınladın mı ?” diye sordu

CTP’li Milletvekili Fazilet Özdenefe'nin Meclis’i açmayı reddetmesini eleştiren Arıklı, “CTP, bu hamleyle krizi derinleştirmeyi ve hükümeti zor durumda bırakmayı amaçlıyordu.” ifadelerini kullandı. Eğer Meclis açılsaydı, hükümetin daha da zor durumda kalabileceğini ekledi.

Arıklı, hükümetin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı geri getirme çabasına da değinerek, Zorlu Töre’nin hastaneye yatmasının süreci karmaşık hale getirdiğini belirtti. “Hükümetin, Özdenefe'ye resmi yazılı çağrı yapmasına rağmen CTP’nin olumsuz yanıt vermesi muhalefetin elini zayıflattı.” dedi.

Son olarak, “Günün sorumluluğu CTP’nin üzerinde kaldı." diyen Arıklı, satrançta stratejik hataların önemini vurgulayarak, “Usta oyuncular çoban matı olmazlar." ifadelerini kullandı.

Arıklı'nın paylaşımı şu şekilde:

“MUHALEFET 'ÇOBAN MATI' OLDU...

Dün yaptığım paylaşımda Mecliste bir satranç oynandığını söylemiştim.

Dün akşam itibariyle muhalefet, çoban matı olarak maçı kaybetti. Nasılına gelince;

Meclis Başkanının seçileceği ilk gün iktidar, tam bir şok yaşadı. Hele aday değiştirip, değişen adayın 26 red oyu alması, şoku daha da artırdı.

O gece iktidar ve muhalefet, konsensüsle Meclisin ertesi gün açılmasını kabul etti.

Dün yani salı günü, Cumhurbaşkanı yurt dışına gidecekti ve Zorlu bey Meclis Başkanı olarak ona vekalet edecekti. Meclis de içtüzük gereği Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe tarafından açılacaktı.

Herkesin kafasındaki soru, 'bu sefer Meclis Başkanı seçilebilecek mi?' sorusuydu.

Başkan bu seferde seçilemezse hükümet çok zor durumda kalacak ve erken seçim gündeme gelebilecekti.

O da ne? Salı sabahı CTP Grubu, Fazilet Özdenefe'nin Meclisi açmasını reddetmişti. Oysa içtüzüğün 14/4 maddesi, Meclis Başkanının yokluğunda Başkan Yardımcısının Meclisi açmasını öngörüyordu. CTP Meclisi kilitleyerek adeta krizi büyütüyor ve güya hükümeti sıkıştırmaya çalışıyordu. Oysa Meclis açılsa, belki Başkan yine seçilemeyecek, iktidar çok daha zor durumda kalacaktı.

Hele akşam üzeri durum CTP açısından çok daha sıkıntılı oldu. Çünkü hükümet Meclisi açabilmek için bir hamle daha yapmış, Cumhurbaşkanını acilen geri çağırmış ve fakat Zorlu Töre, ciddi sağlık sorunu nedeniyle hastaneye yatmıştı.

İktidar, hastaneden alınan raporla birlikte Fazilet Özdenefe'ye 'Meclisi açması' için Meclis Genel Sekreteri vasıtasıyla yazılı çağrı yaparak bir hamle daha yapmıştı. CTP bunu da reddetti.

Ve Ünal Üstel, son hamlesini yaparak Meclisin toplanamamasının ve Meclis Başkanı seçilememesinin sorumluluğunu CTP’nin üzerine yıktı. Bu hamlede 26 Milletvekili Genel Kurula girdi ve Fazilet Özdenefe'ye 'Biz buradayız. Gel Meclisi aç' dedi.

Fazilet Özdenefe Genel Kurulda olmasına rağmen Meclisi açmayınca günün sorumluluğu CTP’nin üzerinde kaldı.

Satranç önemli azizim... Hangi hamleyi ne zaman yapacağını bilmez ve rakibinin yaptığı hamlenin niçin yapıldığını düşünüp karşı hamleyi almazsan mat olursun. Ama çoban matı farklıdır. Usta oyuncular çoban matı olmazlar.”

Editör: Melihat Haksız