Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yenidoğan Yoğun Bakım/Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Güzoğlu, Antalya’da düzenlenen, ulusal ve uluslararası çok sayıda yenidoğan uzmanı, çocuk hastalıkları uzmanı ve hemşirenin katıldığı 30. Ulusal Neonatoloji Kongresi‘nde DAÜ’yü temsil etti.

Eczacılar Birliği'nden ilaç ihalesi iptaline tepki Eczacılar Birliği'nden ilaç ihalesi iptaline tepki

Kongrede, "Yeniçağda Yapay Zeka Yenidoğancı Olabilir mi?" başlıklı sunum gerçekleştiren Doç Dr. Nilüfer Güzoğlu, sunumunda yapay zekanın sağlık alanındaki kullanım alanlarına değindi. Doç. Dr. Güzoğlu sunumunda şu ifadelere yer verdi: “Yapay Zeka’nın (YZ) sağlık hizmetlerinde kullanımı son yıllarda ivme kazandı. Dijital teknolojiler, randevuların çevrim içi planlanması, elektronik tıbbi kayıtlar, randevuların oluşturulması, çocukluk çağı aşı takvimlerinin oluşturulmasının yanında akıllı saatler ve diğer giyilebilir teknolojiler gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Hastalıkların tanısı ile ilgili çalışmalar da yürütülmektedir. Fiziksel yapay zekâ ise, robotik cerrahilerde kullanılmakta ve ameliyata bağlı oluşabilecek sorunları kısalttığı bildirilmektedir.”

Yapay Zeka’nın özellikle yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki önemi, son yıllarda bu konu ile literatürde yer alan çalışmalar, etik ikilemler ve futuristik bakış açısı ile gelecekteki yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin nasıl olabileceğine değinen Doç. Dr. Güzoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Karmaşık ve hassas sağlık hizmet alanlarından biri olan Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri (YYBÜ), YZ’dan yararlanabilecek ideal ortamlardır. Şöyle ki hem YYBÜ’ndeki teknolojik gelişmeler hem de tıbbi veri depolanmasındaki yeni gelişmeler ile YYBÜ’nde klinik olarak karar verme sürecinde her zamankinden daha fazla veriye sahibiz.

Ancak şu anda tüm sağlık verileri ayrı ayrı sistemlerde toplanmakta ve sağlık çalışanlarının bütün cihazlardaki verileri sürekli olarak anlık takip etmesi gerekmektedir. Bu kadar çok veriyi anlık takip etme ihtiyacı bu alanda yetişmiş insan gücü açısından ciddi bir sorun olmaktadır. Öte yandan sık gözlemle dahi yenidoğan ünitesinde hangi yenidoğanın genel durumunda kötüleşme riski olduğu her zaman tahmin edilemeyebilmektedir. Yapay zeka doğru kullanılır ise verilerin daha hızlı ve doğru şekilde analiz edilebileceği öngörülmektedir. Bu sayede olumsuz sonuçlar gerçekleşmeden önüne geçilebilir. Diğer bir konuda; YZ’nın yorgunluk, uykusuzluk, doktorun tecrübesi, bilgisi gibi faktörlerden etkilenmeyecek olmasıdır. Özetle Yapay Zeka’nın YYBÜ’ndeki geleceği parlak görünmektedir ve hastalarımızın iyiliği için bu teknolojiye aşina olmamız ve gelişmelerin bizzat içinde olmamız gereklidir.”