Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Güzelyurt’ta kötü koşullarda yaşam mücadelesi veren işçiler hakkında basında çıkan haberler üzerine bir açıklama yaptı. Federasyon, Çalışma Bakanı’nın geçmişte işverenlerin yabancı işçilere barınma sağladıkları takdirde, asgari ücretin yüzde 30 altında maaş verebileceğine dair açıklamasına atıfta bulunarak, sert eleştirilerde bulundu.

Açıklamada, “Geçtiğimiz aylarda Çalışma Bakanı tarafından, işverenlerin yabancı işçilerin barınma ihtiyaçlarını karşıladıklarında asgari ücretin %30 altında maaş verebilecekleri belirtilmişti. Şimdi Çalışma Bakanı’na soruyoruz: Sizin öngördüğünüz barınma, basında yer alan fotoğraflarda gördüğümüz bu insanlık dışı şartlar mı? Siz, aileniz veya bu halkın insanları böyle yerlerde yaşamaya çalışırken kendinizi hayal edebiliyor musunuz? Bu sorulara vicdanınızla yanıt verdiğinizde, emekçi için, toplum için ya da insan için kararlar almaya çalıştığınıza belki inanabiliriz,” denildi.

Sonbahar patates ekimi yapılan araziler için son beyan tarihi 15 Ekim Sonbahar patates ekimi yapılan araziler için son beyan tarihi 15 Ekim

Açıklamanın devamında, “Kirli çıkar ilişkileri ile danışmanlık şirketleri ve sözde hükümet edenlerin bağları acilen araştırılmalı ve bu sömürü düzenine son verilmelidir,” ifadeleri kullanıldı.

DEV-İŞ ayrıca, insanca yaşamanın dini, dili, ırkı ve cinsiyeti ne olursa olsun herkesin hakkı olduğuna vurgu yaparak, yabancı işçilerin sömürülmesine karşı gerekli adımları atmaya hazır olduklarını belirtti. Özgür Gazete’nin dayanışma çağrısını dikkate aldıklarını ifade eden federasyon, tüm paydaşları, muhalefet partilerini, ilerici partileri, sendikaları ve diğer örgütleri bu konuda acil önlemler almak üzere görüşmelere davet etti. DEV-İŞ, konunun takipçisi olacaklarını ve insan gibi yaşamanın herkesin hakkı olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Editör: Melihat Haksız