Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi, meme kanseri farkındalık ayı kapsamında, Gazimağusa’da yapılan meme kanseri çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, “Gazimağusa’da Yaşayan Kadınların Meme kanseri Konusunda Bilgi, Davranış, Farkındalık Düzeyinin Belirlenmesi” isimli çalışmada, meme kanserinde, kendi kendine meme muayenesi bilgi ve farkındalığı için en etkili iletişim yöntemlerinin sırasıyla televizyon, doktor, internet ve arkadaş/akraba olduğu belirlendi.

Göz ve elle kendi kendine meme muayenesi yapmanın, meme kanseri konusunda doktordan bilgi almanın ve ailede meme kanseri geçmişi olmasının sağlık kontrollerine başvurma oranlarını artırdığını ortaya çıkaran çalışmada, 40 yaş üstü kadınların yarısından azının son 2 yılda meme kontrolü için sağlık merkezine başvurduğu, bunların neredeyse tümünün mamografi çektirdiği belirlendi.

- “60 yaş ve üzeri grupta, yaş ilerledikçe sağlık kuruluşuna başvuru oranı azalıyor”

Çalışmada, 50-59 yaş grubunun yüzde 59,6’sının sağlık kuruluşuna başvurduğu, 60 yaş ve üzeri grupta ise, yaş ilerledikçe bu oranın yüzde 50’nin altına düştüğü gösterilerek, “Gazimağusa’da meme kanseri tarama programı oluşturulması durumunda kadınların katılmaya gönüllü olduklarının belirlendiği” ifade edildi.

Kendi kendine meme muayenesinin, merkezlere meme kontrolüne gitmede kadınlar üzerinde pozitif etkisi olduğunun da belirlendiğini bildiren çalışmada, tarama programlarına ulaşımının kolaylaştırılmasına vurgu yapıldı.

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden Dr. Özge Cumaoğulları Eker, Gazimağusa Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Tevfik Eker danışmanlığında Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi öğrencileri İnt. Dr. Salih Canlar, İnt. Dr. Rifat Ince, İnt. Dr. Kağan Ali Kolsarıcı, İnt. Dr. Dilara Polat, İnt. Dr. Ekin Yankı Saygılı, İnt. Dr. Emre Turgal’ın araştırmacı olduğu ve Kıbrıs’ta ilk kez yapılan çalışma, Marmara Üniversitesi öğrenci kongresinde ödül aldı. Çalışmanın ileri analizleri ise 2022 Ulusal Meme Sağlığı Kongresi’nde sözlü bildiri olarak bilim dünyası ile paylaşıldı.

Proje danışmanlarından Dr. Tevfik Eker yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Çalışmamız KKTC Gazimağusa bölgesinde yaşayan kadınların meme kanseri ile ilgili bilgi, farkındalık ve davranışlarını ölçerek istatistiksel veri sağlayan KKTC’deki ilk çalışma olması açısından önemlidir. Bu çalışma, Gazimağusa bölgesindeki kadınların meme kanseri bilgi, farkındalık ve davranış düzeyleri hakkında sağlık otoritelerine ve ilgili derneklere objektif veriler sağlayacak bir kaynaktır. Kendi kendine muayene ve klinik muayenenin önemi gibi kadınların meme kanseri bilgisini ve farkındalığını artırmaya yönelik yapılacak çalışmalara rehberlik edebilecek analizleri içermektedir.”