KIBRIS

CTP Genel Sekreteri Akansoy: Hükümet, iş cinayetlerinin ortağıdır

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği konusundaki eksikliklerin iş cinayetlerine yol açtığını belirterek, hükümetin bu konuda sınıfta kaldığını vurguladı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) konusundaki ciddi boşlukları eleştirerek, hükümetin iş cinayetlerinin ortağı olduğunu ifade etti. Akansoy, atanmış hükümetin Kurultay ve Meclis Başkanlığı gibi oyunlarla zaman kaybetmesinin, çalışan işçi ve emekçilerin hayatına mal olduğunu vurguladı. Akansoy, iş sağlığı ve güvenliği kurallarının uygulanmasının, denetlenmesinin ve gerekli cezai yaptırımların uygulanmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Girne'de bir inşaat alanında meydana gelen kazaya değinen Akansoy, yük kaldırma ipiyle inşaat demiri indirirken meydana gelen tedbirsizliğin, zemin katta bekleyen 27 yaşındaki bir gencin yaralanmasına neden olduğunu aktardı. Yine aynı gün İskele'de bir inşaat alanında çalışan bir işçinin derin bir kuyuya düşerek yaralandığını belirten Akansoy, bu olayların normalleştirilmeye çalışıldığını ve kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

35/2008 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın güvenli çalışma ortamı sağlamanın işverenin, denetlemenin ise Çalışma Dairesi’nin sorumluluğu olduğunu hatırlatan Akansoy, Anayasa'nın 49. maddesine atıfta bulunarak devletin çalışanları koruma yükümlülüğünü vurguladı.

Yaşanan iş kazalarının ve işçi ölümlerindeki artışın, denetim eksikliğinden kaynaklandığını ifade eden Akansoy, Çalışma Dairesi'nin denetimlerini artırması gerektiğini belirterek, işverenlerin de İSG yasasına uymak zorunda olduğunu vurguladı.

Akansoy, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulmaması ve iş cinayetlerinin normalleştirilmesinin cinayete ortak olmak anlamına geldiğini belirterek, Çalışma Dairesi’nin denetim ekiplerinin düzenli ve habersiz denetimler yaparak standartların uygulanmasını sağlaması gerektiğini ifade etti.

“İş cinayetlerinin sıradanlaştırılmasını kabul etmiyoruz,” diyen Akansoy, Çalışma Bakanlığının yasal mevzuatı uygulaması gerektiğini ve bunun yapılmaması durumunda işçilerin hayatlarının tehlikeye girdiğini vurguladı. Akansoy, Çalışma Bakanı'nın görevini yerine getirmemesi halinde istifa etmesi gerektiğini dile getirerek, “İşçi ve emekçilerin hayatı, vurdumduymaz yönetimlere terk edilemez,” sözlerini ekledi.