Milyonlarca insanın ölümüne neden olan Covid-19’un Çin’deki bir laboratuvarda üretilip sızdırılmış olabileceği sıklıkla gündeme geliyor. Bilim insanları tarafından Batı Afrika ülkesi Gine'de 2013 yılında patlak veren ve 15 bine yakın insanın ölümüne yol açan Ebola virüsü ile ilgili de benzer bir iddia ortaya atıldı. Buna göre ABD tarafından finanse edilen bir tesiste virüsün yayılmasının kazara laboratuvar sızıntısından kaynaklanmış olabileceği tahmin ediliyor. 

Wisconsin Üniversitesi'nde eski bir araştırmacı olan virolog Dr Jonathan Latham ve gazeteci Sam Husseini, Ebola salgının resmi zaman çizelgesinde bir takım tutarsızlıklar olduğunu söylüyor. Virüsün ABD tarafından fonlanan Sierra Leone'deki bir laboratuvardan 'rutin araştırma faaliyetleri' sırasında sızdığını iddia ediyorlar. Çoğu uzman, Ebola'nın laboratuvardan yaklaşık 175 mil uzaklıktaki Gine'deki hayvanlardan yayıldığına ve insana geçtiğine inanıyor. Ebola'yı barındırdığı bilinen yarasalar, ilk resmi hastanın teşhis edildiği bir köyde tespit edildi.  

KANITLAR LABARATUVARI İŞARET EDİYOR

Dr. Latham viroloji alanında doktora derecesine sahip ve Wisconsin Üniversitesi'nde öğretim görevlisi.  Latham, konuya ilişkin şunları ifade etti: “Şu ana kadar Batı Afrika'da  Ebola için bir hayvana ait olduğuna dair bir kanıt yok. Suşun bölgedeki ani ortaya çıkışı bu nedenle beklenmedikti ve hala açıklanamıyor. Ayrıca, Gine ve Sierra Leone'deki epidemiyolojik araştırmalar sonuçsuz ve inandırıcı değil. Ancak, laboratuvar kaynaklı olabilir. Yakınlarda viral hemorajik ateşler konusunda uzmanlaşmış bir araştırma laboratuvarı var. VHFC laboratuvarı Ebola virüslerini barındırmış veya barındırmamış olabilir, ancak kesinlikle şüpheli bir biyogüvenlik kaydına sahip. Bu nedenle, tüm kanıtlar laboratuvar kaynağı ile tutarlıdır.”