KIBRIS

Çocuklar ihmal ediliyor: Devletin suskunluğu ve toplumsal körlük

Uzmanlar, devletin çocuk hakları ihlallerine karşı duyarsızlığını ve toplumda artan farkındalık eksikliğini eleştirdi.

MELİHAT HAKSIZ

Çocuk hakları ihlalleri, işçilik, istismar ve şiddet gibi olgularla mücadelede önemli adımlar atıldığı ifade edilirken, uzmanlar eğitim reformları ve toplumsal farkındalık çağrısı yaptı.

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Alev Ecevit, çocuk hakları ihlalleri ve çocuk işçiliği ile mücadelede önemli adımlar attıklarını belirtti.

Ecevit, çocuk işçiliği ile mücadele konusunda yürütülen faaliyetlere değinirken, “Çocuk işçiliği için çalışıyoruz ve polise her konuda bilgi veriliyor. Toplam 4 çocuk işçi ile karşılaştık.” dedi. Çocuk işçiliğinin, fiziksel ve psikolojik gelişimlerini olumsuz etkileyen önemli bir hak ihlali olduğuna vurgu yapan Ecevit, çocukların maruz kaldığı istismar ve şiddet olaylarına karşı okul bazında yürütülen farkındalık çalışmalarını da gündeme getirdi.

 “Çocuk istismarlarıyla mücadelede okullarda farkındalık çalışmaları yapıyoruz.” diyen Ecevit, bu çalışmaların çocukların korunmasında büyük öneme sahip olduğunu belirterek, istismar veya şiddet olgularına dair her durumda müdahale etmenin şart olduğunu belirtti. “Çocuklara yönelik istismar veya şiddet olgularında yüzde 1’lik payı bile ihmal edemeyiz.” şeklinde konuşan Ecevit, bu sorunun çözülmesi adına attıkları adımların daha da güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

EBEVEYN GÜÇLENDİRME PROJESİ VE PSİKOLOJİK DESTEK

Ecevit, ebeveynlerin çocuk hakları konusunda güçlendirilmesi amacıyla başlatılan projelere de değindi. “Ebeveyn güçlendirme projesi için çalışmalarımız başladı.” diyen Ecevit, ebeveynlerin bilinçlendirilmesinin ve desteklenmesinin çocukların gelişimi açısından önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, zarar görmüş veya kötü muamele ile karşı karşıya kalan çocuklara yönelik psikolojik desteğin önemine dikkat çekti. “Çocuk hakları ihlalleri konusunda, zarar görmüş veya kötü bir muamele ile karşı karşıya kalmış çocuklara yuvalarda psikolojik destek veriliyor.” dedi.

Son olarak Ecevit, Lefkoşa Çağlayan Çocuk Yuvası’nda 27, Sos Çocuk Köyü’nde 17 ve yarı bağımsız yaşamda ise 37 bireyin kaldığını belirterek, devletin bu çocukların bağımsızlaşabilmesi için sunduğu tüm imkanları eksiksiz bir şekilde sağladığını kaydetti.

ERDEM BEYOĞLU: 2023 YILINDA 10 BİN 624 ÇOCUK İÇİN DESTEĞE BAŞVURULDU

Çocuk ve ergen psikiyatristi Dr. Erdem Beyoğlu, son yıllarda çocuklara yönelik psikiyatrik destek ihtiyacının ciddi şekilde arttığını belirtti. 2023 yılında 10 bin 624 çocuğun psikiyatrik değerlendirme için başvurduğunu belirterek, toplumun çocuk ruh sağlığına daha fazla önem verilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

ALAYKÖY GERÇEĞİ VE DEVLETİN SORUMLULUĞU

Beyoğlu, “Bu ülkenin Alayköy diye bir gerçeği var, çocuklarıyla o yoldan seyir eden bir aile bunu nasıl anlatacak? Bu devletin ayıbıdır.” diyerek, Alayköy gibi bölgelerdeki çocukların yaşadığı koşulların devletin sorumluluğunda olduğunu belirtti. Devletin, çocukların güvenliğini sağlamakta yetersiz kaldığını vurgulayan Beyoğlu, bu durumun, toplumun çocuk hakları konusunda nasıl bir eksiklik içinde olduğunu gösterdiğini ifade etti. “Devlet bu ayıbı devam ettiriyor ve bundan herhangi bir rahatsızlık da duymuyor, işin en acı kısmı da budur.” diyen Beyoğlu, devletin çocukların haklarına saygı göstermemesi ve gerekli önlemleri almaması konusunda eleştiride bulundu.

CİNSEL İSTİSMAR VE ŞİDDETİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Dr. Beyoğlu, özellikle cinsel istismar gibi travmatik olayların çocuklar üzerindeki etkilerini de gündeme getirdi. “Cinsel istismar gibi olgularda çocukların geleceği de etkileniyor.” diyen Beyoğlu, bu tür travmaların uzun süreli psikolojik etkiler bırakabileceğini vurguladı. Çocukların maruz kaldığı bu tür travmaların iyileşme süreçlerinin uzun ve karmaşık olduğunu ifade etti. “Şiddete maruz kalmış bir çocuğun iyileşme süreci zorlu bir iştir. Tedaviler biraz daha metaşekkatli bir iştir.” diyen Beyoğlu, travmanın psikolojik tedavisinin çok yönlü bir yaklaşım gerektirdiğine dikkat çekti.

MÜNİRE ŞİRKET UĞURAL: ZORBALIK, ÇOCUKLARIN HAYATINDA KALICI TRAVMALAR BIRAKIR

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Bölümü’nden Uzman Klinik Psikolog Münire Şirket Uğural, çocukların ruhsal sağlığını etkileyen temel faktörlerin başında aile yapısının, okul ortamının ve toplumsal etkilerin geldiğini belirtti. Şiddet ve zorbalık gibi olguların çocukların gelişiminde kalıcı izler bırakabileceğine dikkat çekti.

Uğural, sağlıklı bir gelişim için aile yapısının kritik rol oynadığını ifade etti. Çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanmasının ve sevgi ortamında büyümelerinin, ruhsal sağlıkları üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirten Uğural, ailedeki şiddet veya ihmalin çocukların psikolojisini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Zorbalıkla mücadelede öğretmenlerin de büyük bir rolü olduğunu söyleyen Uğural, okullarda akran zorbalığını engellemek için öğretmenlerin gözetim altında tutması gerektiğini belirtti.

Uğural, çocukların psikolojik sağlığına yapılan müdahalelerin erken yaşta yapılmasının çok önemli olduğunu belirterek, ailelerin çocuklarının ruhsal sağlığını ve gelişimini desteklemesinin büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Ekonomik ve eğitim düzeyinin de çocukların gelişiminde etkili olduğuna dikkat çeken Uğural, "Çocuklar evde ne öğrenirse, onu doğru kabul eder." diyerek, erken dönemdeki eğitim ve destekle ileride yaşanabilecek kalıcı sorunların önüne geçilebileceğini söyledi.

SERAP ŞAHİN: ÇOCUK HAKLARI, FARKINDALIK VE EĞİTİMİN ÖN PLANDA OLMASI GEREKEN KONULARDIR

Gazeteci Serap Şahin, çocuk haklarının korunması ve çocukların hakları konusunda bilinçlenmeleri gerektiğini söyledi.

Gazeteci Serap Şahin, çocuk hakları konusunda hem ebeveyn olarak duyduğu endişeleri hem de gazeteci olarak sorumluluklarını vurguladı. “Konu çocuk hakları olunca, en başta istismar ve ihmalden korunma hakkı hassas konulardan biri.” diyen Şahin, küçük yaşlardan itibaren çocuklarına bu tür durumları ayırt edebilmeleri ve karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiği konusunda sık sık bilgi verdiğini belirtti.

Kıbrıs’ın kuzeyinde eğitimde yaşanan sıkıntıların, toplumun sağlıklı bir şekilde gelişmesini engellediğini söyleyen Şahin, bu sorunun aşılması için yasal düzenlemelerin güncellenmesi ve eksikliklerin giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Şahin, çocukların haklarının savunulabilmesi ve toplumda bu konuda farkındalık yaratılabilmesi için eğitimde yapılacak reformların acil olduğunu belirtti.

“İHMAL VE İSTİSMAR GİBİ OLGULAR GİZLENİYOR”

Şahin, çocuk hakları ve ihlalleri konusunda katıldığı bir basın toplantısında ise dikkat çeken bir noktaya değindi: "Çocukların şiddet, ihmal ve istismar gibi durumlarla yaygın olarak karşılaştığını ve bunun çoğu zaman gizlendiği için de cezasız kaldığını öğrendim." diyerek, çocukların yaşadığı hak ihlallerinin toplumsal anlamda yeterince görünmediğini ve bu ihlallerin çoğunlukla cezasız kaldığını vurguladı. Bu durumun, çocukların daha fazla zarar görmelerine yol açtığını belirten Şahin, hakların ihlal edildiği durumlarda etkili bir hukuki süreç işletilmediği takdirde, mağdurların haklarının korunamayacağını ifade etti.

GAZETECİLERİN ROLÜ VE TOPLUM BİLİNÇLENMESİ

Toplumun çocuklar konusunda oldukça hassas olduğunu gözlemleyen Şahin, gazetecilerin bu hassasiyetin doğru bir şekilde aktarılmasında önemli bir rol üstlendiğini söyledi. "Onlar toplumun geleceği ve adil bir toplum yaratma konusunda gazetecilere de birçok görev düşüyor." diyen Şahin, çocuk haklarının ihlaliyle ilgili haberlerde dramatik dil kullanılmasının zararlı olabileceğini belirtti.

Şahin, çocukların yaşadığı olumsuz durumların üzerinden prim yapılmaması gerektiğini belirterek, "Amaç farkındalık yaratmak, haklarına dikkat çekmek." dedi. Şahin, gazetecilerin, toplumu bilinçlendirerek, daha adil bir toplum yaratmak için katkı sağlamaları gerektiğini söyledi.