KIBRIS

Celal Özkızan: Ülkemizde "kaynak olmadığı" bir yalandır

Bağımsızlık Yolu Omorfo Bölge Sorumlusu Celal Özkızan, Merkez Bankası tarafından yayınlanan 2024 yılı ikinci çeyrek bülteninde yer alan verilerle ilgili yaptığı açıklamada, 'ülkede kaynak yok' söylemlerini yalanladı.

Bağımsızlık Yolu Omorfo Bölge Sorumlusu Celal Özkızan, KKTC Merkez Bankası tarafından yayınlanan 2024 yılı ikinci çeyrek bülteninde yer alan verilerle ilgili açıklamada bulundu.

Özkızan, kktc Merkez Bankası'nın 2024 yılı ikinci çeyrek bültenine göre, içinde 50 milyon TL ve üzerinde para bulunan banka hesap sayısının 178. 50 milyon TL, 1 milyon sterlinden fazla olduğunu aktardı. 574 adet banka hesabında ise yaklaşık 500 bin - 1 milyon sterlin arası para bulunduğunu ifade eden Özkızan, 1,194 hesapta ise, yaklaşık 250 bin - 500 bin sterlin arası para bulunduğunu belirtti.

Mevduat bazında ve Kıbrıs koşullarında ultra zengin olarak adlandırılabilecek kişilerin sayısının 2000'den az olduğunu vurgulayan Özkızan bu hesapların tamamının ayrı ayrı kişilere ait olmadığını da bildiklerini söyledi. Bir kişinin birden fazla hesabı olabileceğine değinen Özkızan, sonuç olarak, nüfusu tahminen 500 bin civarı olan bir toplumda, 2000 civarı kişinin, yani toplumun sadece 0.4’ünün keyfine yaşadığımızı belirtti.

KAYNAKLARI TOPLUMA KAZANDIRMANIN YOLU SERVET VERGİSİ’DİR

Özkızan, diğer tür servet biçimlerinden olan menkul ve gayrimenkul gibi servet biçimlerinden gelecek verilerin de kabaca hesaba katıldığında, Bağımsızlık Yolu'nun önerdiği Ultra Zenginlere Servet Vergisi talebinin toplumun sadece yüzde 1'ini etkileyeceğinin söylenebileceğini aktardı.

Özkızan açıklamasının devamında ülkemizde "kaynak olmadığı" söyleminin bir yalan olduğunu anlattı. Her türden altyapı ihtiyacını fazla fazla karşılayacak, hatta yeni kamusal yatırımlar yapılmasına, örneğin hafif raylı toplu taşıma sistemi gibi yatırımlara olanak sağlayacak kaynakların mevcut olduğunu vurguladı.  Özkızan açıklamasını, bu kaynakları topluma kazandırmanın yolu Ultra Zenginlere yönelik bir Servet Vergisi'dir ifadeleriyle sonlandırdı.