KIBRIS

Çam kese böceği ile drone mücadelesine eleştiri

KEMA Başkanı İlkay İlseven, Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş’un çam kese böceği mücadelesinde drone kullanma planını eleştirerek, bilimsel dayanağı olmayan bu yöntemin ormanlar için ciddi tehlikeler barındırdığını belirtti.

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA) Başkanı İlkay İlseven, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un çam kese böceği mücadelesinde drone kullanma planına sert tepki gösterdi. İlseven, drone kullanımının bilimsel bir temele dayanmadığını ve ormanlar için tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan İlseven, çam kese böceği zararlısına karşı dünyada daha önce denenmemiş bir yöntemin Kıbrıs'ta uygulanmasının riskli olduğunu vurguladı. İlkseven, “Sayın Bakan hayal mi görüyor? Drone ile çam kese böceği mücadelesi deneyecekmiş. Bu yöntem dünyada denenmedi, ormanlarımızı böceklere teslim etmeyelim” dedi.

"ETKİN MÜCADELE GEREKLİ"

Çam kese böceği zararlısının ormanlar için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten İlseven, etkin mücadelenin bir an önce yapılması gerektiğini dile getirdi. İlseven, “Eğer bu zararlıya karşı ivedi ve sonuç alıcı bir mücadele yapılmazsa, ormanlarımızda %60’lara varan büyüme kayıpları olacak. Zayıflayan ağaçlar, ölümcül böcek olan kabuk böceklerinin istilasına uğrayabilir ve bu da kitle ölümlerine yol açabilir” uyarısında bulundu.

İlseven ayrıca, çam kese böceğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, astım, bronşit ve cilt tahrişi gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtti.

"BİLİMSEL YÖNTEMLER TERK EDİLDİ"

KEMA Başkanı, 2020 yılından bu yana etkin bir mücadele yapılmadığını ve böcek popülasyonunun kontrolden çıktığını söyledi. Bu durumda, havadan helikopterle biyolojik uygulama yapmanın zorunlu hale geldiğini ifade eden İlseven, "Diğer yöntemlerin hiçbirinin bu seviyedeki böcek yoğunluğunu kontrol altına alması mümkün değil" dedi. İlseven, geçmiş yıllarda helikopterle yapılan biyolojik uygulamalarla %98-99 oranında başarı sağlandığını hatırlatarak, "Bu yöntem dört yıldır uygulanmadığı için ormanlarımız büyük zarar gördü" diye ekledi.

DRONE YÖNTEMİ ELEŞTİRİSİ

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş’un drone ile mücadele planına ilişkin de sert eleştirilerde bulunan İlseven, bu yöntemin dünyada denenmediğini ve orman şartlarına uygun olmadığını söyledi. İlseven, "Drone’lar tarımsal uygulamalar için geliştirildi, ancak ormanlarda kullanılması teknik ve pratik açıdan uygun değil" ifadelerini kullandı.

Drone ile yapılan uygulamaların, helikopter uygulamalarına göre çok daha verimsiz olduğunu dile getiren İlseven, "Bir drone ile 0.4-0.6 hektar alan ilaçlanabilirken, helikopterle bir sortide 80 hektar alan ilaçlanabiliyor. Drone ile bir günde sadece 16-17 hektar alan ilaçlanırken, helikopterle bu rakam 800 hektara kadar çıkabiliyor" dedi. İlseven ayrıca, drone ile yapılacak ilaçlamaların çok daha uzun süreceğini ve ek kaynak gerektireceğini vurguladı.

"BİLİMSEL TAVSİYELERDEN ŞAŞMAYIN"

İlseven, Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş’a bilimsel yöntemlerden şaşmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, “Drone ile yapılacak denemeler başarısız olacak ve devletin kaynakları boşa harcanacak” dedi. Kabuk böceği istilasının ormanlar için büyük bir tehlike oluşturduğunu belirten İlseven, drone ile mücadelenin bu sorunu çözmeyeceğini savundu.

İlseven, açıklamasını şu sözlerle noktaladı: “Sayın Bakan’ın ormanları bir deneme tahtası olarak görmekten vazgeçmesi gerekiyor. Bilimsel yöntemler bellidir, drone ile yapılacak denemeler başarısız olacaktır ve bu işin hesabı sizden sorulacaktır.”